De suikerbieten in de Hoeksche Waard en IJsselmonde bevatten al bijna 19% suiker. Vorig jaar leverden die bieten in dezelfde week 15,4% suiker op.
Het suikergehalte is in de derde week van de campagne licht gestegen naar 17,2%. Vorig jaar kwam het landelijk gemiddelde in week 39 op 15,8%. In dat opzicht presteren de suikerbieten dit jaar veel beter dan een jaar geleden.
Dat laatste geldt vooral voor de bieten in het zuidwesten van het land. Ook op Zuid-Beveland zijn de gehaltes met 18,5% veel hoger dan de 15,5% van een jaar geleden. Schouwen-Duiveland, Tholen/Sint Philipsland, Voorne-Putten en Walcheren laten nu ook een suikergehalte noteren van 18% of hoger, terwijl dat vorig jaar rond de 15,5% schommelde.
Groningen vorig jaar bovenaan
In Groningen zijn de verschillen in suikerpercentage met vorig jaar daarentegen klein of zelfs nihil. De teeltregio Groningen BRD komt met 16,8% suiker op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat was in eind september 2024 het gebied met het hoogste suikergehalte, maar nu blijft het noorden van het land duidelijk achter.
Op de klei in Flevoland en de Wieringermeer en de zandgronden in het oosten en noorden van het land blijft het suikergehalte vooralsnog steken op 16,4 tot 16,8%. Bieten op de klei in Groningen en Friesland halen nog net het gemiddelde niveau dit jaar met respectievelijk 17,2% en 17,4% suiker.