Shutterstock

Nieuws Suiker

Suikergehalte in bieten blijft steken op 17,2 procent

16 Oktober 2025 - John Ramaker

Het suikergehalte in de bieten neemt op dit moment niet toe. Vorige week bleef het gehalte steken op een landelijk gemiddelde van 17,2%.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste week van de campagne laat tot nog toe de hoogste suikergehaltes zien. Normaal gesproken neemt het gehalte aan het begin van de herfst met de week toe. Daar is tot nog toe geen sprake van. Het gemiddelde na vijf weken staat ook op 17,2%, blijkt uit een overzicht van bietenverwerker Cosun Beet Company.

Het zuidwesten blijft hoge ogen gooien wat de hoeveelheid suiker in de bieten betreft. West-Zeeuws-Vlaanderen levert de zoetste bieten met 18,7% suiker in de vijfde campagne week. Op Tholen en Sint Philipsland blijft het gemiddelde na vijf weken in deze campagne het hoogst met 18,5%.

Aan de andere kant zijn er verschillende gebieden waar het suikergehalte blijft steken op 16,6% suiker. Dat geldt voor Zuidelijk Flevoland, Salland/Twente, De Kempen, Lijmers/Oude IJssel en Noord-Holand midden.

Schade in verwerking
Het tarrapercentage neemt iets toe. In campagneweek 5 is dat opgelopen naar 8,2%. In de eerste week begon de verwerking met 5,6% tarra in de bieten. Cosun drukt de 9.000 bietentelers op het hart om vooral verontreiniging met hout, stenen, metaal en plastic te voorkomen. Zo worden foto's getoond van een fiets en een topstang in de snijmolens.

Schade aan de messen die de bieten moeten snijden hebben tot gevolg dat de verwerking moet worden stilgelegd. Dat kost veel geld. Twee weken geleden kampte de fabriek in Groningen met technische problemen. Als dat tot gevolg heeft dat de campagne moet worden verlengd dan kost dat volgens Cosun €300.000 per dag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden