Over tien jaar eet de wereldburger gemiddeld 15 kilo uien per jaar. Op dit moment ligt de consumptie nog op zo'n 12,5 tot 13 kilo per persoon. De grootste eters komen niet eens uit Afrika, hoewel daar wel de meeste Nederlandse uien heen gaan.
Uit cijfers van Wereldvoedselorganisatie FAO valt op te maken dat de uienconsumptie jaarlijks met meer dan 1,5% toeneemt. Vooral in coronajaar 2020 werden flink meer uien gegeten, maar ook in 2022 nam de consumptie sterk toe.
Hoewel de productie in de afgelopen tien jaar iets sneller is toegenomen dan de consumptie, is er wel sprake van een sterke relatie tussen beide. In 2020 en 2022 nam de productie bijvoorbeeld met 4,5% tot 5% toe en dat zorgde er voor dat de consumptie in die jaren met 4% tot 4,5% kon toenemen. Doordat uien beperkt houdbaar zijn, hebben jaren met een stagnerende productie ook direct gevolgen voor de hoeveelheid uien die gegeten worden.
Bevolkingsgroei en toenemende bestedingsmogelijkheden vormen de basis voor een verdere toename van de consumptie van voedselproducten. Een groeiverwachting van 1,5% wordt gezien als een conservatief scenario. Als de productie in hetzelfde tempo toeneemt dan wordt over tien jaar wereldwijd zo'n 136 miljoen ton uien geoogst. Als de productie echter net zo snel blijft groeien als in de afgelopen tien jaar dan kan die hoeveelheid ook zomaar oplopen tot 155 miljoen ton.
In Nederland is sprake van behoorlijke schommelingen in de productie. Forse stijgingen (bijvoorbeeld 2021, 2024 en 2025) worden afgewisseld met nog sterkere dalingen in droge jaren (zoals 2018 en 2022). Al met al is er toch sprake van een groei van zo'n 5% per jaar over een lange periode. Dit jaar produceert Nederland 1,73 miljoen ton zaai- en ruim 300.000 ton plantuien.
Aandeel van minder dan 2%
Daarmee heeft ons land een aandeel van nog geen 2% in de wereldwijde uienproductie. India is de grootste producent met zo'n 30 miljoen ton, gevolgd door China met naar schatting 25 miljoen ton uien. Deze twee landen steken mijlenver boven de andere landen uit wat de productie betreft, want de eerstvolgende zijn Egypte en de Verenigde Staten met 3,3 tot 3,8 miljoen ton. Turkije en Bangladesh hebben elk zo'n 2,6 miljoen ton uien. Nederland nadert met zo'n 2 miljoen ton zaai- en plantuien de top 10.
Zo grillig als het productiepatroon is in Nederland, zo groot zijn ook de verschillen in de ontwikkelingen van de consumptie wereldwijd. Er zijn namelijk landen waar elk steeds meer uien worden gegeten, maar ook landen waar elk jaar minder uien worden genuttigd.
Fervente uieneters
De meest fervente uieneters zijn niet de Afrikanen, maar dat is de bevolking van Tadzjikistan. De bijna 11 miljoen inwoners van dit Aziatische land eten per persoon gemiddeld 57 kilo uien per jaar. De mensen in het Afrikaanse Niger (ten zuiden van Algerije en Libië) eten met zo'n 50 kilo iets minder uien per persoon, maar zij zijn met meer. Dat land telt namelijk zo'n 28 miljoen consumenten. Nummer 3 behoort weer toe aan Azië; de 21 miljoen Kazachen eten elk 43 kilo per persoon.
Nederlands grootste uienklant, Senegal staat op deze lijst op de zesde plaats met gemiddeld 31 kilo per persoon. De 19 miljoen Senegalezen eten van september tot en met januari massaal Nederlandse uien en zorgen daarmee voor een afzet van zo'n 180.000 ton Nederlands product. In de tussenliggende periode (van eind januari tot en met augustus) eten ze van hun eigen oogst.
Ivoorkust betrekt de laatste jaren een vergelijkbare hoeveelheid uien uit Nederland als Senegal. Deze hoeveelheid wordt wel uitgesmeerd over een langere periode. Bovendien zijn de Ivorianen met meer, zo'n 33 miljoen in totaal. Recente cijfers ontbreken, maar ze zullen vast meer eten dan de 5 kilo die de FAO vermeldt over het jaar 2017.
Sterkste consumptiegroei
De sterkste consumptiegroei zien we in Tadzjikistan, Niger en Kazachstan, waar mensen al snel 20 kilo uien per jaar meer eten dan tien jaar geleden. Egypte is 3,8 miljoen ton een grote producent, maar de Egyptenaren eten er ook veel van. Zij eten nu zo'n 26 kilo, tien jaar geleden van dat zo'n 10 kilo minder. Eenzelfde toename zien we in Bangladesh; van 9 naar 18 à 19 kilo.
Groei is er ook in India, van zo'n 11,5 naar 17,5 kilo. Dat is minder dan de eerder genoemde landen, maar met anderhalf miljard inwoners telt deze toename wel aan. De 1,4 miljard Chinezen laten een lichte groei in de consumptie zien naar 14 tot 15 kilo. Rusland, Roemenië, Peru, Turkmenistan, Marokko en Griekenland zijn ze aanzienlijk minder uien gaan eten.
Duitsers en Fransen
Dichter bij huis zijn Duitsers en Fransen meer uien gaan eten. In Duitsland worden steeds meer uien geteeld, maar komen ze ook vaker op het bord. Tien jaar geleden aten ze zo'n 7 kilo, inmiddels is dat gestegen naar 10 kilo. De Fransen eten ook tien kilo en daarmee is het verschil met tien jaar geleden nog wat groter dan in Duitsland. De Portugezen eten iets meer uien dan de Fransen en Duitsers, maar de uien hebben daar wel behoorlijk ingeleverd ten opzichte van jaren geleden.
Ondanks de groei in veel landen, zijn er ook gebieden waar ze geen of heel weinig uien eten. In Honduras eten nog amper een kilo uien per persoon per jaar en ook in Noorwegen behoort de ui lang niet tot de favorieten met jaarlijkse consumptie van 1,3 kilo.