Agrifoto

Nieuws Verduurzaming

Stichting Veldleeuwerik stopt in 2020

23 September 2019 - Niels van der Boom - 10 reacties

Stichting Veldleeuwerik stopt vanaf 1 januari 2020 met alle activiteiten, zo maakt het op maandag 23 september in een persbericht bekend. Na bijna 18 jaar valt het doek voor de organisatie die zich richtte op een duurzame landbouw. Het lukte Veldleeuwerik niet nieuwe financieringsmogelijkheden voor ledentelers te vinden.

Het aantal deelnemers aan Veldleeuwerik is gedaald, waarmee ook de inkomsten afgenomen zijn, zo bericht het. De huidige structuur en het verdienmodel sluiten niet langer aan op de manier waarop de keten, de sector, de maatschappij en de overheid tot verduurzaming willen komen in de landbouwsector. Het einde van stichting Veldleeuwerik is daarmee onontkoombaar.

Geen nieuwe financiering
De stichting is op zoek gegaan naar nieuwe financieringsmogelijkheden, maar dit heeft niet tot concrete resultaten geleid. Per 1 januari stopt de stichting er daarom mee. Wat er gebeurt met bijvoorbeeld de regionale studiegroepen die het in Nederland heeft is niet bekend. Wel benadrukt de stichting dat het niet failliet is gegaan. De lopende activiteiten en de bijeenkomsten worden tot 2020 afgewikkeld.

Veldleeuwerik wist gedurende zijn bestaan grote partijen achter zich te krijgen om deelnemers financieel te ondersteunen bij hun investeringen in verduurzaming. Zo kende Suiker Unie 'pondje Veldleeuwerik-suiker' en participeerde Heineken in duurzaam geteelde brouwgerst. Via Koopmans Meel werd Veldleeuwerik-baktarwe afgezet. Een ander tarweproject (Tritiko, via CZAV) werd vorig jaar stopgezet.

Discussiepunt
De activiteiten van Veldleeuwerik zijn echter ook vaak punt van discussie geweest in de akkerbouwsector. Sommige akkerbouwers waren kritisch op de 'duurzaamheid' van hun deelnemende sectorgenoten. Ook telers van Veldleeuwerik zelf waren soms kritisch. In 2017 ontstond de discussie dat hun inspanningen niet voldoende door Heineken werden beloond. In 2017, tijdens het 15 jarig bestaan, werd daarom door CLM een meetlat geïntroduceerd om de duurzaamheid van deelnemende bedrijven te kunnen kwantificeren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.

Meer over

Veldleeuwerik
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Jammer 23 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884089/stichting-veldleeuwerik-stopt-in-2020]Stichting Veldleeuwerik stopt in 2020[/url]
Uit de markt gedrukt door stichting milieukeur...
Over twee jaar iedereen aan PP certificaat en dag meerwaarde.
Een schoolvoorbeeld van hoe een goed idee kapot gemaakt word door een commercieel certificaat.
A. J. van Woerkom 23 September 2019
Op zich jammer dat een goed bedoeld initiatief het uiteindelijk niet gehaald heeft. De uitgangspunten waren toen zeer vooruitstrevend maar het verdienmodel had, mijns inzien, gelijk goed geborgd moeten worden. Heb in het verleden begrepen dat het een moeilijke hobbel was. Maar nu is een initiatief dat goed bij de maatschappelijke beweging past op een oor na gevild. Kunnen deze mensen geen aansluiting vinden bij vergelijkbare initiatieven zodat de geleverde energie niet verloren gaat? Zijn de huidige overgebleven deelnemers bereid de hand aan de ploeg te slaan en de koe bij de horens te pakken en verder te investeren in dit uitstekende bij de maatschappelijke ontwikkeling passende idee?
Kan boerenbusiness hier een bescheiden rol in spelen?
Al pratende en zoekend kunnen we als sector de maatschappij onze goede wil toten. Wacht en reactie af.
Berry 23 September 2019
Hiep hoi!
de fries 23 September 2019
Dat ik dit nog mee zou maken, just makes my day.
En wat heeft Cosun nu geleerd en al die andere firma's, geen leden bevooroordelen die mee doen aan een praat groepje die ZEGGEN dat ze duurzaam bezig zijn.
Abonnee
betweter 23 September 2019
de doen het zogenaamd allemaal beter bij veldleeuwerik, maar hogere opbrengsten halen ze niet
Jos Lamers 23 September 2019
Jammer van het teloor gaan van een mooi agrarisch initiatief.
Kunnen de overblijvende studiegroepen niet aanschuiven bij het netwerk van ANV’s ?(Agrarische Natuur Verenigingen)
grondworm 23 September 2019
Duurzaamheid is niet in een maatbeker af te lezen wie wil er nu niet duurzaam bezig zijn daar heb je toch niets aan , duurzaamheid is net
zo discutabel als het geloof waar de meeste oorlogen in de wereld door zijn ontstaan door het verdwijnen van dit elite clubje kan iedereen weer met elkaar meerijden.
A. J. van Woerkom 23 September 2019
Grondworm dat moet jij toch weten duurzaamheid is af te lezen aan de bodemgesteldheid.
Betweter moesten we de resultaten van Veldleeuwerik aflezen aan meeropbrengst of was de wijze van omgaan met de productie factoren het doel? Met het uiteindelijke doel een onderscheidend product met toegevoegde waarden en van daaruit marktmogelijkheden?
De fries mijn vraag is ook wat hebben coöperaties handelshuizen geleerd van deze actie? Maar als boeren moet het ons als sector wel aan het denken zetten. Waren de uitgangspunten dan zo slecht?
???!!! 23 September 2019
proficiat aan alle betrokkenen!

LTO: het kan echt, dat blijkt! Goed voorbeeld doet volgen.
Kjol 24 September 2019
Plaats dit bericht in een landelijke krant, dit is de werkelijke waarheid van duurzame initiatieven, er is geen markt voor, alleen tijdelijke mooi praterij.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden