Vooral uien getroffen

Honderden meldingen hagelschade bij verzekeraars

28 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De hagelbuien die de afgelopen dagen over het land trokken, hebben op sommige plaatsen flink wat schade toegebracht. Maandag en dinsdag stroomden de meldingen al binnen, maar sinds vanochtend (donderdag) staat de telefoon bij verzekeraars roodgloeiend. Vooral uien- en bieten telers lijken flink getroffen te zijn. 

Voorlopig wil ik nog niet spreken van een rampscenario

Volgens Marien Boersma, managing director van Agriver, zijn inmiddels een honderdtal reacties uit verschillende delen in Nederland binnengekomen, waaronder 12 uit Flevoland. Hij spreekt over 'redelijk wat meldingen die relatief vroeg in het seizoen gemaakt worden', wanneer hij de situatie vergelijkt met voorgaande jaren. ‘Vooralsnog wil ik echter nog niet spreken over een ramp, we kunnen pas de balans op maken als alle percelen nauwkeurig zijn geïnspecteerd. Ik verwacht dat er ook flink wat telers zijn die uit voorzorg alvast een preventieve melding hebben gemaakt.’ Zo sprak Boersma vanochtend een teler uit West-Brabant die, ondanks de hagelbuien, weinig schade heeft geleden. Althans, dit was zijn conclusie na een eerste inspectie.

De zegsman wil zich dan ook aansluiten bij de wijsheden die prinses Amalia gisteren ten gehore bracht, toen zij gevraagd werd over welk onderdeel de prinsesjes in Zwolle het leuks vonden. ‘Daar kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien.’ Dat is volgens de verzekeraar ook voor de weerschade in akkerbouwland van toepassing.

Het verzekeringsbureau denkt circa twee weken nodig te hebben om de geleden schade in het juiste perspectief te plaatsen. Mogelijk heeft het waterballet pleksgewijs ook de bodemherbiciden uitgespoeld, waardoor onkruidbestrijding in de loop van het seizoen nog een flinke uitdaging wordt. Maar vooralsnog ligt de focus echter op de schade die de plant heeft geleden, zeker om dat de gewassen in deze fase van het seizoen het kwestbaars zijn. 

De verzekeraar verwacht dat de meeste telers, qua dekking dit jaar, een redelijk goede verzekering hebben afgesloten. ‘Dit wil nog weleens afhangen van de opbrengsten van afgelopen seizoen en in het algemeen hebben uientelers een goed jaar gedraaid met prima opbrengsten’, besluit Boersma.   

Bij Interpolis zijn in de afgelopen dagen circa 70 meldingen binnengekomen. Ook deze verzekeraar geeft aan dat de exacte schade niet geschat kan worden, voordat de taxateurs hun werk hebben gedaan. Per geval wordt bekeken of de teler het perceel opnieuw moet inzaaien, of dat de natuur zichzelf kan herstellen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden