Themadag Uien LNCN

Liveblog Themadag Uien in Dronten

11 Januari 2017 - Niels van der Boom - 10 reacties

Boerenbusiness doet live verslag van de Themadag Uien in Dronten op woensdag 11 januari, georganiseerd door Landbouwbeurs LNCN. Sprekers zijn onder andere Janny Peltjes (HLB), Carlos Nijenhuis (Nefyto), Chris de Visser (WUR) en Lindert Moerdijk (MSP Onions).

10:14: Janny Peltjes, onderzoeksbureau HLB: Klimaat veranderd. Meer CO2 is gunstig voor de landbouw. Weersextremen nemen toe. Bodemstructuur is een ondergeschoven kindje. Vijftig tot zeventig provcent van alle Nederlandse landbouwgrond is verdicht en herstelt moeizaam.

Ozonschade in aardappelen en andere gewassen is onderbelicht. Schade treedt sneller op dan bij mensen. Je ziet een toename van ziekten en plagen door minder vorst, meer gewasresten en hogere temperaturen. De ui is extra kwetsbaar. Ook mechanisatie speelt een rol. Machines zijn te zwaar. Is robotisering de oplossing?

Chemische en biologische gewasbescherming groeien naar elkaar toe. Denk bijvoorbeeld aan nematicide en insectentechniek. Het effect van biologische bestrijdingsmethoden als Steriele Insecten Techniek (SIT) kost echter tijd. Het effect is niet altijd direct merkbaar, waar dat bij chemie vaak wel het geval is. 

10:30: Carlos Nijenhuis, Nefyto en directeur Certis: Finland, een streng land, heeft MH herbeoordeeld en goed gekeurd. De EFSA was het daar niet mee eens. Tijd voor reactie was niet aanwezig, waardoor de organisatie een negatief advies gaf. In december is in Brussel een stemronde onder landen geweest. Vrijdag 13 januari is de laatste mogelijkheid om te reageren voor landen. Een beslissing kan volgende week worden genomen, maar is onrealistisch. Eind maart ligt in de verwachting. Wat de Europese Commissie besluit is niet te voorspellen. Nijenhuis heeft bewondering voor de samenwerking binnen de uiensector samen met CDA en VVD. 

Duitsland, VK, Italië en Frankrijk hebben de meeste stemmen in de EC. Nederland fors minder. Besluiten Duitsland en Frankrijk EFSA te volgen, dan hebben zij samen 20 procent van alle stemmen. Toelating van een nieuw middel kost 4,5 jaar, terwijl in de wet 2,5 jaar staat als richtlijn. Een fabrikant is minimaal 10 jaar bezig met ontwikkelen, waardoor de kosten per middel fors worden verhoogd. Landen besluiten steeds vaker op lokaal niveau een afwijkende wetgeving te hanteren. Boeren vragen om een breed pakket, terwijl de supermarktbranche juist veel angst heeft voor de publieke opinie. Retail en burgers maken onvoldoende onderscheid tussen gevaar en risico.

Precisielandbouw wordt in toenemende mate belangrijk om chemische gewasbeschermingsmiddelen te behouden. De nauwkeurigheid neemt in rap tempo toe. In 2030 is kennis en advies troef bij de gewasbescherming, samen met technologie. Positieve punten zijn ook te noemen. Zo is wateremissie fors afgenomen. 

11:00: Chris de Visser, WUR: Uienconsumptie verdubbelt wereldwijd, zo is de verwachting. Nederland moet daarom trachten de export te verdubbelen. 

11:40: Lindert Moerdijk, MSP Onions: Moerdijk weet de zaal op zijn hand te krijgen door de uiensector ludiek neer te zetten. Conclusie: Niemand weet wat de uienexport gaat doen. De Nederlandse uiensector heeft Europa leren uien telen, bewaren en exporteren. Daardoor veel concurrentie op de wereldmarkt. Gelukkig groeit de wereldbevolking echter, de Europese bevolking krimpt. Kansen liggen vooral in Afrika, al liggen andere exportlanden op de loer. In 2012 was Nederland nog koploper. Sindsdien is die positie verslechterd. We hebben daarom 'doping' nodig, in de vorm van onderzoek, om onze kwaliteit te verbeteren.

Klimaatverandering zorgt voor kwaliteitsvermindering. Door weinig afzetmogelijkheden neemt de prijzenoorlog toe. Een slechte kwaliteit is daarom desastreus. Ook Moerdijk noemt precisielandbouw als instrument om de kwaliteit te verbeteren en om te kunnen anticiperen op de grillen van het klimaat. Oplossingen liggen echter ook dichter bij huis. Bijvoorbeeld door sorteer- en verpakkingslijnen productvriendelijker te maken. Of de opkomst van optisch sorteren.

Over 5 jaar neemt de grilligheid in export toe. Nederland is immers gatenvuller op de wereldmarkt. Rusland en Afrika telen zelf meer maar veel gebieden zijn niet geschikt, mede door klimaatsverandering. Groeit de Nederlandse export, dan hebben we product van buurlanden nodig. Echter, ook de beschikbaarheid van scheepsverkeer neemt af. Export is dan ook de crux. Een trage export verlaagt de kwaliteit. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
toehoorder 12 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10872969/Liveblog-Themadag-Uien-in-Dronten]Liveblog Themadag Uien in Dronten[/url]
Populistisch praatje van die verwerker. Collega's vergelijken met stripfiguren en net doen of je zelf heilig bent. Ik weet zeker dat je, als je zijn collega's belt, precies hetzelfde te horen krijgt over hem. Daarom altijd maar voorzichtig zijn om anderen zwart te maken en te doen of je zelf de wijsheid in pacht hebt.
Abonnee
betweter 12 Januari 2017
dat je daar nog heen gaat, moet wel heel lekker eten bij zijn, maar ik kom daar niet meer
joepi 12 Januari 2017
Het eten was idd prima, maar om die reden kom ik daar niet. Lopen veel collega's, ook handel en zaadbedrijven. Lekker een ochtendje netwerken en lekker ouwehoeren. Het programma was dit keer zeer goed en breed!Mijn complimenten voor de organisatie om het elke keer weer boeiend te krijgen. Tuurlijk als je er tegenaan wil schoppen kan dat, maar dan ga je dus nergens meer heen en kun je op elke bijeenkomst commentaar hebben. Laten we zulke dagen toch maar koesteren. Als er niks meer is, klagen we daar weer over.
Dat meneer Moerdijk wat populistisch overkomst hoort gewoon bij zijn functie, alle verkopers hebben die trekjes. Nogmaals ik vond het een zeer geslaagde dag, namens mijzelf!
Abonnee
windkracht 10 13 Januari 2017
Moerdijk heeft tenminste humor.
Dat kun je van de meeste andere verwerker sprekers niet zeggen. Die pochen alleen wat op zichzelf. Zo van kijk mij daar nog es de beste van de wereld zijn.
Ik heb er van genoten.
Trouwens als je niet tegen een grap kunt dan moet je snel lid worden van een theekransje.
Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind........ Dat hoort er nu eenmaal bij!
Insider 13 Januari 2017
Ik ben wel content met de nieuwe generatie sorteerders exporteurs!Zijn ieder geval meer open en transparant. En de prestaties zijn heel goed!
Evaluatie 13 Januari 2017
Dat gaan we over 5 jaar wel evalueren.
Abonnee
Onbemind 13 Januari 2017
Onze vriend loopt met de borst vooruit, maar heeft vele exportmarkten volledig naar de knoppen geholpen door niet naar de vraag te luisteren, maar blind te sturen. Overigens is hij niet de enige, want Nederland heeft nog een aantal van dit soort "exporteurs".
Abonnee
betweter 13 Januari 2017
ik netwerk al vele jaren maar mijn uien worden er niets duurder door, je hebt alleen kans dat je te erg een wordt met je handelaar, je kan beter eens switchen.
Ex beweter 13 Januari 2017
Heb het switchen jarenlang geprobeerd. Het heeft me voldoende problemen opgeleverd en geld gekost.Ik doe het in ieder geval niet meer
anton 13 Januari 2017
Joepi heeft nu echt een leuk en objectief verhaal geplaatst,zonder iemand te kwetsen,waar we toch mee
verder kunnen vooral de organisatie.
Hm 13 Januari 2017
Vond het ook wel n aardig betoog, hij kan boeiend vertellen iig. Jonge gast ook volgens mij. Ga er zelf maar es staan. Vond het ook wel knap dat ie zei als t over kwaliteit gaat,er niet altijd met n vinger naar de boer gewezen moet worden maar dat er bij de sorteerders ook nogal eens iets misgaat mbt valhoogtes etc
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden