Tekort tot 50 procent

Spaanse groentenverliezen verzwaren druk op aanbod

6 Februari 2017 - 1 reactie

De combinatie van weersproblemen in Noord-West-Europa in 2016 en de bijkomende huidige problemen in Zuid-Europa, heeft behoorlijke impact op het totale Europese aanbod diepvriesgroenten. Volgens Profel, de Europese Federatie van Fruit- en Groenteverwerkers, zet de situatie duidelijk druk op het aanbod.

Eerst waren er de significante opbrengstdalingen in België, Nederland, Frankrijk en het VK in zomer 2016. Een gevolg van de uitzonderlijke regenval in mei en juni, gevolgd door de extreme warmte en droogte in juli en augustus van dat jaar. Verlies in erwten (-31%), bonen (-20 à 25%), spinazie (-30%), baby en Parijse wortelen (-37%).

Ook vandaag blijft de toestand problematisch voor de diepvriesgroentesector. In het noorden van Europa worden tekorten geraamd voor prei (-30%), sluitkool (-10%) en spruiten (-30%). Dit betreft typisch Belgische producten. De situatie is echter nog verder verergerd door de opbrengstverliezen in Spanje, als gevolg van extreme weerscondities sinds de zomer van 2016.

Situatie verder verergerd door opbrengstverliezen in Spanje

In september werden in Andalusië, Murcia, Navarra, Extremadura en Levante de hoogste temperaturen in 50 jaar gemeten. In december veroorzaakten de ergste regens sinds 70 jaar in Zuid-Andalusië, Murcia en Levante overstromingen en brachten ze schade aan diverse gewassen.

Vervolgens werden Levante, Murcia en Navarra in januari 2017 getroffen door ongekende koude en de meeste sneeuwval sinds 35 jaar. Als gevolg hiervan leden telers en verwerkers ernstige verliezen voor een reeks groenten, en dit in het bijzonder voor broccoli, bloemkool, spinazie, courgette en artisjok, aubergine en romanesco. Een deel van de artisjokoogst is bevroren en andere gewassen hebben een ernstige groeiachterstand. Voor broccoli en bloemkool zijn tekorten van 50 procent gerapporteerd.

Ook in Italië werd schade gemeld voor late wintergroenten, gevolgd door hevige sneeuw en vorst die het zuid-midden van Italië troffen. De groenten die hier het meest onder te lijden hadden zijn : artisjok, bloemkool, broccoli, spinazie, selderij en venkel. De eerste ramingen tonen een opbrengstderving voor broccoli en bloemkool van 40 tot 45 procent.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Boer Jan 6 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10873293/Spaanse-groentenverliezen-verzwaren-druk-op-aanbod]Spaanse groentenverliezen verzwaren druk op aanbod[/url]
Nou, dat is nogal wat. Merk er nog weinig van in de vraag en prijzen van de peentjes,,,
Zou wel fijn zijn als daar wat meer stemming in kwam,,,
piet 6 Februari 2017
Tis idd peentjes zweten .
ze zeggen altijd dat uien en wortelen nooit samen duur zijn maar ze zijn nu wel samen goedkoop, dat kan weer wel
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox