Na de uienoogst van afgelopen jaar ging iedereen ervan uit dat het een goed uienjaar zou worden. Al snel bleek echter dat dit er niet in zat. Wat waren de argumenten voor de hoge verwachtingen en hoe verliep het daarna? Is er dit seizoen nog kans op een opleving?
De verwachtingen voor het uienverkoopseizoen waren in het najaar van 2016 hoog. 4 redenen waren aanleiding voor het positivisme. Zo verliep de oogst onder goede omstandigheden en leek de opbrengst matig. Daarbij waren de aardappelen duur en kwam de uienmarkt uit een goed uienseizoen.
De realiteit is echter dat de markt zich in het najaar rustig houdt. Misschien wel wat te rustig. Des te opvallender is het dat er toch een recordvolume uien kon worden omgezet. Daarbij is Afrika koper nummer één. De positieve uitstraling van de exportcijfers lijken de stemming en prijs niet te kunnen beïnvloeden.
Waarom liep het niet tot de jaarwisseling?
Het fenomeen dat we de laatste jaren steeds vaker zien, is dat de eerste seizoenshelft van het uienseizoen meer perspectief biedt dan de tweede. Dat gaat ook dit seizoen weer op. Onzekerheid regeert het hele seizoen al, maar steekt in de tweede helft van het jaar extra de kop op.
De maand februari is altijd al een dunne maand geweest wat betreft handel en het ontbreken van steun. Het lukt dan ook niet om nieuwe kopers uit de kast te trekken. Hoewel vraag vanuit Brazilië er niet lijkt in te zitten, blijkt uit de laatste exportcijfers dat het Zuid-Amerikaanse land in week 10 toch de vierde afnemer is. Feit blijft dat Afrika is weggevallen en vraag uit Oost-Europa er (nog) niet in zit. Zelfs bij de huidige lage prijzen is Nederland niet in staat om afzet te genereren met kwaliteitsuien.
Dat er mondiaal te weinig vraag naar uien is, is zorgelijk. Wekelijks zou er 18.000 ton moeten weglopen, maar hoger dan 12.000 ton komt het exportcijfer niet. Als de temperaturen in Oost-Europa niet snel gaan oplopen, is er geen reden voor optimisme en bestaat zelfs de kans dat we met oude oogst blijven zitten. Een dramatische gedachte.
Gemiddelde regionale beurzen zaaiuien grof oogst 2016