Het wekt verbazing hoe de Nederlandse uienmarkt zich de laatste 2 weken prijstechnisch heeft ontwikkeld. Aan het eind week 13 waren er meerdere telers bereid om de uien voor nul euro in handen te geven en renden zij met de witte vlag naar de overkant.
Kennelijk zagen een aantal telers geen andere uitweg meer dan de uien voor niets weg te geven. Daardoor kreeg de Nederlandse uienmarkt een gitzwarte uitstraling.
Uitstraling Nederlandse uienmarkt werkt contra productief
Voor de uitstraling van de uienmarkt in Nederland hebben dergelijke ontwikkelingen geen positieve uitwerking. Dat is onder andere af te leiden uit de transactielijsten van de Holland Onions Association (HOA). Het volume verhandelde contracten lag aan het begin van week 13 nog op 3.005 ton. Dit werd verhandeld tegen een prijs van 4,23 euro per 100 kg. In de tweede helft van diezelfde week was het niveau van verhandelde contracten gedaald naar 35 ton, een daling van 98,8%. Dat werd verhandeld voor 3,00 euro per 100 kg.
In de eerste helft van week 14 werd op de HOA-lijst een volume van 1.980 ton uien ingebracht, allemaal uit het gebied noord. De onderkant van de prijsrange lag op 0,00 euro en de bovenkant op 3,00 per 100 kg. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,90 euro per 100 kg, een prijsniveau dat sinds seizoen 2011/2012 niet meer is voorgekomen.
Uienmarkt draait loodzware tred
Ook de regionale beurs in Goes was duidelijk, wat betreft de notering van gele zaaiuien: 'te weinig transacties om een notering te kunnen samenstellen'. Dit beeld kwam duidelijk naar voren uit het transactieoverzicht uien van week 13 van de HOA. Het heeft inderdaad weinig zin om een notering van 0,00 euro op het bord te zetten, omdat iedereen wel aanvoelt dat de uienmarkt een loodzware tred draait. Op zout in de wonden zit niemand te wachten. Daarentegen noteerden de beurzen in Middenmeer en Emmeloord wel.
Zoektocht naar alternatieve afzetkanalen
Zoals in de vorige nieuwsbrief (week 13) al werd gemeld, waren dergelijke ontwikkelingen in het verleden de aanleiding om collectieve plannen te smeden. Nu komen er uit de handel signalen om te kijken of er nieuwe afzetgebieden kunnen worden gecreëerd, waar een substantieel deel van het volume Nederlandse uien naar toe zouden kunnen gaan. Gedacht wordt daarbij aan landen in Oost-Afrika. In hoeverre dat kans van slagen heeft wordt op dit moment uitgezocht.
De huidige malaise lijkt een gevolg te zijn van onderstaande zaken:
Vechten enige remedie om van uien af te komen
Het is triest te moeten constateren dat de huidige uienmarkt er lamgeslagen bij ligt. Telers met vrije uien blijven vertwijfeld achter en merken dat zelfs het gratis weggeven geen gemakkelijke opgave is.
Voor exporteurs met overzeese markten in hun pakket is het vechten geblazen om de orders gegund te krijgen. Daarbij lijkt ‘dumping’ niet te voor te komen. Bij het gunnen om de Mauritanische orders hoort een uienprijs van teruggerekend 0,00 tot 1,00 euro per 100 kg. Insiders zijn het er wel over eens dat lichtpuntjes op dit moment ver te zoeken zijn.