De Nederlandse uiennoteringen komen in de laatste week voor Pasen op het laagste punt van dit seizoen terecht. Hoewel echte verbeteringen gevoelsmatig buiten handbereik liggen, lijkt de wekelijkse afzet van uien toch beter uit te pakken dan verwacht. Of dit uiteindelijk in positieve zin is terug te zien in de prijsontwikkeling van uien zal moeten worden afgewacht.
Uienmarkt in reset fase
De uienmarkt in Nederland zit, na alle turbulente ontwikkelingen van de laatste weken, volop in een reset-fase. Telers zijn goed doordrongen van de ernst van de situatie, waarin de bodem onder de Nederlandse uienmarkt leek te zijn weggeslagen. Voor welke partijen uien is er nog hoop op enige prijsvorming en komen er überhaupt nog kansen? Dat zijn de vragen die nu leven.
Tot nu toe worden, de eerder door de handel, gekochte uien goed weggeladen. Daarbij kunnen, in een aantal gevallen, de nog vrije uien in bewaring in goed overleg worden meegeladen. Over geld wordt eigenlijk niet gesproken, maar zitten blijven met een aangebroken box uien is wel het laatste waar een teler in de huidige markt op zit te wachten.
Dat de Nederlandse uienmarkt zich door een moeilijke periode worstelt, komt ook deze week weer tot uiting op de transactielijst van Holland Onions Association (HOA). In de eerste helft van week 14 werden 1.980 ton uien verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 0,90 euro per 100 kg. In de tweede helft van week 14 werden 2.275 ton uien verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 0,37 euro per 100 kg.
Verkoopbereidheid
Opmerkelijk genoeg wordt de bereidheid onder telers genoemd om tot zaken te komen, zo meldden insiders. De lage prijzen vormen kennelijk geen belemmering om aanbod te geven, waar op hogere prijsniveaus vaak veel meer weerstand wordt ontmoet. Voor een halve tot een hele euro worden er zaken gedaan, waarbij het laden over het algemeen kort op het verkoopmoment volgt.
Uit de exportcijfers kan worden opgemaakt dat er deze en vorige week een redelijk volume nagekomen exportinformatie bekend werd gemaakt. Bij de presentatie van de exportcijfers, over week 12, bedroeg de nagekomen informatie 3.304 ton. Een week eerder was dat 3.540 ton. In de 3 daarvoor liggende weken was dat respectievelijk 561 ton, 1.566 ton en 810 ton.
Links om de hoek zit nu onze grootste afnemer
De grote ''afwezige'' afnemer van dit seizoen, Brazilië, heeft dit seizoen inmiddels ruim 7.000 ton uien afgenomen. Week 10 en 11 waren beiden goed voor ruim 1.000 ton. Ook Groot-Brittannië mag er, qua afnemer, zijn met inmiddels al meer dan 100.000 ton Nederlandse uien in de boeken. De Britse afname steekt in positieve zin af bij de export van voorgaande jaren (zie onderstaande tabel).
Op papier heeft dit seizoen nog circa 11 weken export voor de boeg. In voorgaande seizoenen werden in die ''laatste'' 11 weken onderstaande exportcijfers gerealiseerd (weekgemiddelden).
Over de afgelopen 6 seizoenen betekenen de bovenstaande cijfers dat er in de laatste 11 weken van het seizoen gemiddeld 14.473 ton uien per week werden geëxporteerd. Met de huidige verhoudingen tussen enerzijds de prijs van Nederlandse uien en anderzijds de kwaliteit kan mogelijk het gemiddelde exportcijfer van de laatste 6 seizoenen worden geëvenaard. Hoeveel en of er dan uiteindelijk aan het einde van het seizoen uien overblijven, blijft de vraag.