Inside: Uienmarkt

Uienaanbod wakkert nachtkaarsscenario aan

19 Mei 2017

De raderen beginnen steeds moeizamer te draaien voor de Nederlandse uienmarkt. De handel is zeer terughoudend in het kopen van uien, juist nu de afzet van grove uien in ander daglicht komt te staan. Een analyse over de Nederlandse uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan het laden van de boot naar Afrika (Gambia, Mauritanië en Guinee). Daarmee konden er in ieder geval weer wat fijne sorteringen uien worden verladen. Daardoor werden in sommige gevallen grove partijen naar achteren geschoven, zodat de grofte van de partij beter op de vraag kon worden afgestemd.

De mutaties van de uienprijzen zijn neerwaarts gericht

Lage bodem hield geen stand
Qua prijsontwikkeling was het deze week weer een moeilijke week. Op de regionale beurzen kon de lage bodem van de afgelopen week geen stand houden, waardoor de mutaties van de uienprijzen neerwaarts gericht zijn. Goes, Middenmeer en Emmeloord noteerden voor de gele zaaiuien lager dan in de voorgaande week. Het gaat om een gemiddelde daling van een halve euro voor de fijne sortering en 1 euro voor de grove sortering.

Wanneer we de prijsontwikkeling van de 60% grof gele zaaiuien vergelijken met jaren waarbij er in de laatste maanden van het seizoen ook sprake was van behoorlijke prijsbewegingen, dan valt op dat een daling of stijging meestal eenmalig is. Alleen in 2012 was er sprake van herhaling, maar dat lijkt meer uitzondering dan regel te zijn (zie grafiek).

Verdwijnt de hoop?
Het lijkt alsof het vertrouwen nog dieper wegzakt dan bij de vorige prijsdaling, die van week 15, het geval was. Toen stonden weliswaar de noteringen nog lager, maar was er nog een sprankje hoop te ontdekken. Nu de tijd meer en meer zijn tol eist, wordt het steeds lastiger voor de teler om het heft van de markt in eigen handen te nemen.

Voor een grove partij uien is deze week in het zuidwesten 3 euro per 100 kilo geboden. Het overzicht van Holland Onions Associations (HOA) maakt duidelijk dat dergelijke biedingen voor dit moment het maximale zijn. Het verhandelde volume, wat de handel heeft ingebracht in week 19, was met 5.937 ton 56 procent groter dan in week 18. De prijzen daalden met 40 procent naar gemiddeld 1,67 euro per 100 kilo.

Vraag naar grofte is opvallend
Feitelijk lijkt de markt hortend en stotend op de finish af te stevenen. Het exportcijfer van week 17 werd voor 40 procent ingevuld door Brazilië. Daaromheen zit een deel Afrika en in kleine mate een beetje Europa. Opvallend is de vraag naar de grofte. Waar grove uien een gevraagd artikel waren, lijkt dat nu in het voordeel uit te vallen voor de fijnere sorteringen.

De voorraden worden kort gehouden

Deze uien gaan voor een groot deel naar Afrika. Of er met het oog op het Suikerfeest nog extra vraag naar uien komt, is onzeker. De voorraden worden door de sorteerders behoorlijk kort gehouden. Het warme weer en het niet meer geloven op een opleving zorgt voor een groter aanbod.

De vraag is niet meer tegen welk geld deze uien worden opgeschreven, maar wie de uien komt ophalen. Deze elementen wakkeren gezamenlijk het nachtkaarsscenario aan.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden