Inside: Uienmarkt

Het is oud en nieuw wat de klok slaat

23 Juni 2017

Het weer, de oogst van de eerste plantuien en de voorraad oude oogst zijn onderwerpen die in uienland momenteel breed worden uitgemeten. De volgorde waarin deze onderwerpen aan de orde komen, is afhankelijk van wie je spreekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We beginnen met het laatste, de voorraad. Daarvan is het belangrijk om de kwaliteit te kennen. Geruchten dat er al 5 euro betaald zou zijn, in het zuidwesten van het land, konden niet worden bevestigd. Het ging om een transactie van €3,50, maar daardoor kon de notering in Goes naar het niveau van €3 stijgen. De notering van Goes was deze week teven de laatste van dit seizoen

Niet overal kunnen verse uien beleverd worden

Voorraad
Insiders schatten in dat er circa 20.000 tot 30.000 ton uien nog in bewaring liggen. Daar moet nog afzet voor worden gezocht. Overigens wordt daarbij ook aangegeven dat de afzet hiervan geen verkeken zaak hoeft te zijn, omdat uien van de nieuwe oogst maar in beperkte mate voorhanden zijn. Daarnaast kan niet iedere bestemming met verse uien beleverd worden.

Oogst
De oogst van plantuien heeft wel wat weg van de aardappeloogst van de afgelopen herfst. Toen moest menig teler eerst beregenen alvorens er gerooid kon worden. Daar is dit seizoen op een aantal plaatsen ook sprake van. Dit doordat er door de droge en harde grond niet 'schadevrij' gerooid kon worden.

De bereidheid tot het geven van aanbod van plantuien door telers, is beperkt. Enerzijds is dit veroorzaakt doordat veel partijen min of meer al een vaste afnemer hebben. Anderzijds wordt dit veroorzaakt doordat het droge weertype wordt geassocieerd met lagere opbrengsten en als gevolg daarvan hogere prijzen.

Het weer is een belangrijke stemmingsfactor

Weer
Het weer is een ongrijpbaar fenomeen en is in het groeiseizoen een belangrijke stemmingsfactor. Toch lijkt een euforische stemming in uien op dit moment tegengehouden door de afloop van het oude seizoen. Het nieuwe seizoen zal met enige reserve, aangaande de prijsontwikkeling, gaan starten.

Hoewel het erop lijkt dat het met de afzet van oude oogst uien over en uit is, kan het weer van de komende week nog van invloed zijn. Er zijn weersvoorspellingen die een serieuze hoeveelheid water afgeven, wat het oogsten van plantuien tijdelijk zou kunnen dwarsbomen. In zo’n geval kan dat de afzet van oude oogst nog beïnvloeden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden