Inside: Uienmarkt

Telers Zuidwesten stellen oogst plantuien uit

29 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

Telers in het Zuidwesten stellen de oogst van plantuien nog even uit. Niet alleen zodat er nog wat kilo's bij kunnen groeien, maar ook omdat de oude uienvoorraden hen anders in de weg zouden zitten. Dat bevestigen handelaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heb je zelf mooie foto's van plantuien of andere gewassen? Stuur deze dan naar ons WhatsApp nummer: 06 - 123 129 42. Een selectie plaatsen we op boerenbusiness. Via deze link voeg je ons nummer direct aan je contactenlijst toe. Handig!

Door de droogte is de verwachting dat de plantuien dit jaar een matige opbrengst geven. Percelen die niet zijn beregend komen volgens handelaren niet verder dan 30 tot 40 ton per hectare. Dat is de helft of tweederde minder dan bij een normale oogst.

30-40

ton

maximaal per hectare

Vitale percelen kunnen bijtrekken
Terwijl andere teeltgebieden in het land woensdag een plens regen kregen, viel Zeeland buiten de boot. Mogelijk dat het teeltgebied zaterdag meer geluk heeft. Vitale percelen die een bui krijgen, kunnen nog iets bijtrekken, maar een topoogst zit er niet in.

Oude uienvoorraad
De andere reden om de oogst nog met een dag of 14 te rekken is de huidige marktsituatie. We zijn nog niet helemaal door de oude uienvoorraad heen, die overigens ook nog altijd goed van kwaliteit is, en de prijs staat op €0. Geen ideale startsituatie om met nieuw product te komen. 

Wachten op kilo's
Als er geen aansluiting was, zouden de kaarten er anders bij liggen. Nu wachten telers op kilo’s en op het moment dat de prijs naar hun zin is. Van de blokken winterplantuien die vorige week zijn gerooid was overigens de kwaliteit goed, de opbrengst niet geweldig en ook niet zo grof als andere jaren. Voordat er gerooid kon worden, moest er worden beregend. 

Foto: Winteruien laden op 26 juni in Steenbergen (Nrd-Br.) bij Wim de Witte.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden