Inside: Uienmarkt

Uienmarkt eindigt waar de teelt begon: de bodem

7 Juli 2017

De Nederlandse uienmarkt maakt een rommelige indruk. Verschillende oogstjaren en herkomsten lopen door elkaar heen. De vraag is voor alle herkomsten matig te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengstverwachting van de teelt van plantuien staat of valt met de mogelijkheid van het kunnen beregenen of van het ontvangen van voldoende hemelwater. Dat laatste is in het zuidwesten van Nederland tot afgelopen weekwisseling een punt van zorg geweest. Die regio werd opgefrist met een neerslaghoeveelheid van circa 20 millimeter, onvoldoende om het neerslagtekort op te heffen, maar lekker voor het moment dat het valt.

De voorraad oude oogst en het daaraan hangende prijskaartje zijn lastige erfenissen

Wordt achterstand ingehaald?
Vooral de vroege rassen van plantuien hebben het in de afgelopen groeimaanden moeilijk gehad, waardoor desbetreffende telers met weinig kilo’s naar huis zullen gaan. Mocht regen van betekenis met enige regelmaat blijven vallen, dan kan in de late rassen nog een deel van de achterstand worden ingehaald. De zaaiuien staan er gemiddeld genomen beter op, waarbij de noordelijke teeltregio’s als goed worden betiteld.

Afzet nieuwe oogst beperkt
De handel in plantuien staat op een laag pitje. De afzet van nieuwe oogst is relatief gezien nog beperkt. Vaak heeft dat te maken met de beperkte beschikbaarheid van grove uien en de juiste rassen. Hoe de overgang van het oude naar het nieuwe seizoen gaat verlopen is afwachten. De voorraad oude oogst en het daaraan hangende prijskaartje zijn lastige erfenissen. De baalprijs van de oude oogst lijkt vastgeroest. Voor nieuwe oogst zit de prijsrange voor plantuien tussen €14 en €18 per 100 kg.

Productbeschikbaarheid factor van belang
Door de beschikbaarheid van uien van verschillende oogsten voelt de uienmarkt rommelig aan. De baalprijs voor oude uien zit in een prijsrange van grofweg €4,5 tot €9 (alle maten), terwijl de nieuwe oogst plantuien worden verhandeld voor prijzen begin €30. Meer volume nieuwe oogst en een acceptabeler prijsniveau zullen naar verwachting de vraag naar en afzet van uien de komende weken positief kunnen beïnvloeden. Voor het verder vlotten van de afzet van Nederlandse uien is productbeschikbaarheid in het seizoen een belangrijke factor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden