Inside: Uienmarkt

Eerste notering plantuien aan magere kant

11 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Met het beëindigen van het oude uienseizoen op €0, lijkt de eerste notering van Beurs Goes voor plantuien mee te vallen. Toch is de prijs niet al te hoopgevend, stelt voorzitter Watze van der Zee van de beurs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor plantuien af land zette de beurs dinsdag een prijs op het bord van €14 tot €16 per 100 kilo. "Er zijn zaken gedaan op die prijsrange; zeker 9 transacties afgelopen week. Voldoende om te noteren. Er worden hectareprijzen genoemd van €8.000 en €8.250, maar Goes noteert op dit moment geen hectareprijzen."

Ook de zaken die voor de langere termijn zijn gedaan, blijken niet veel hoger te zijn

Mager rendement
Van der Zee vindt de notering aan de lage kant. "€14 tot €16 is niet al te hoog. En ook niet hoopgevend. In het zuidwesten hebben we opbrengsten gezien van 30 en 45 ton. Met deze notering levert dat maar een mager rendement op. Ook de zaken die voor de langere termijn zijn gedaan, blijken niet veel hoger te liggen."

Niet veel marge
Om uit de kosten te komen, moet een teler volgens de voorzitter minimaal €5.500 per hectare beuren. "Met een prijs als deze zit er niet veel marge tussen. Dan moet je het van de kilo's hebben, maar door het droge weer zit dat er ook niet in. Daar bovenop komen nog de kosten voor beregenen die per hectare per keer op zo'n €500 uitkomen, als je het laat doen."

Bij voldoende transacties noteert beurs Goes volgende week weer.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden