Inside: Uienmarkt

Verrassing en teleurstelling voor Flevo Onions

12 Juli 2017 - Niels van der Boom

Hoe wispelturig een seizoen kan verlopen toont de lange bewaarpool van Flevo Onions. Het moest afgelopen seizoen werken met een prachtig product tegen zeer lage prijzen. Het volledig omgekeerde ten opzichte van seizoen 2015/16. Deelnemende telers zijn berustend in het resultaat. Meer kansen bood de markt simpelweg niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Remko Wilms, inkoper van Waterman Onions en tevens poolbeheerder van Flevo Onions, wist de pool vorig jaar treffend te omschrijven: “Van bovenaf leek Rihanna in de schuur te liggen, maar tijdens het afleveren bleek het de Zangeres Zonder Naam te zijn.” Daarmee doelde hij op de tegenvallende kwaliteit. “Voor oogst 2016 hebben we wederom Rihanna geboekt en daadwerkelijk gekregen. Het tarrapercentage over de gehele poolperiode, vanaf week 49 tot einde seizoen, bedraagt 7% gemiddeld.”

5,55

euro/100 kg

is het resultaat van de lange bewaarpool

Afzetseizoen uitzitten
De lange bewaarpool zet een resultaat neer van € 5,56 per 100 kilo exclusief BTW. Dat is inclusief Global Gap vergoeding, à € 0,25 per ton, en exclusief weegkosten van € 0,03 per ton. Daarmee komt de kale prijs uit op € 5,557 per 100 kg. Vorig jaar bedroeg de prijs € 17,02 per 100 kilo. “Op de poolvergadering waren telers berustend in het resultaat”, vat Wilms samen. “De houding was positief en constructief. De pool heeft circa 50 cent boven de gemiddelde beursnotering gescoord, waarmee de waarde er wel uitkomt. De korte bewaarpool stopt in week 48. Met het starten van de lange bewaarpool in week 49 raakte de beursnotering in een vrije val. Op het dieptepunt van de markt, in maart, hebben we de verkoop stilgezet. Helaas bleken april en mei ook geen opleving in petto te hebben. Er is relatief veel aan de start van de pool verkocht, maar je kunt het je als lange bewaarpool niet veroorloven om in mei uitverkocht te zijn. Er kan altijd een opleving komen. Heb je dan geen uien, dan wordt je dit zeker kwalijk genomen.”

Tarra is troef
Net als bij collega-pools is ook bij Flevo Onions de kwaliteit troef. “Inclusief grond en vellen komt het gemiddelde op 7% uit”, weet Wilms. “Voor de tijd van het jaar is dat grandioos. De kwaliteit heeft geholpen de afzet gaande te houden. Het verschil in tarra met vorig jaar bedraagt 5%. Dat lijkt wellicht niet veel, maar in de sorteercapaciteit is dit duidelijk merkbaar. Je spaart personeelskosten uit en kunt efficiënt product klaarmaken. Voor de logistiek maken we zoveel mogelijk gebruik van de Flevo Haven in Lelystad. Vooral in de eerste helft van het seizoen gaan containers via deze haven met binnenvaartschepen naar Vlissingen of Rotterdam. Dat scheelt enorm veel wegtransport door het drukste deel van Nederland. De milieuwinst is ook groot.”

We moesten de afzet verder in Oost-Europa zoeken

Europese afzet
Vorig jaar liet Flevo Onions de Braziliaanse boot aan zich voorbij gaan, omdat de kwaliteit niet conform de eis was. Dit jaar heeft het wel van de incidentele vraag kunnen profiteren en enkele containers richting Brazilië afgezet. “De echte reuring vind je in de eerste helft van het afzetseizoen, wanneer Afrika aan de markt is. In de tweede helft moeten wij het van de Europese handel hebben. Dat was afgelopen seizoen vooral Engeland. Omdat Polen zichzelf ruim van uien kon voorzien moesten we de handel verder in Oost-Europa zoeken. Voornamelijk in Bulgarije en Roemenië. Je merkt dat een lage prijs, gecombineerd met een hoge kwaliteit, markt creëert. Engelse uientelers hielden de deuren gesloten, waardoor groothandels in Nederland gingen shoppen. Vooral naar onze grove uien is vraag. Zo zijn we toch op een afzetrecord gekomen. Ik denk dat de netto geleverde tonnen hoger liggen dan iedereen vooraf dacht. Uit heel Nederland kwamen kwalitatief goede uien. Enkele percentages minder tarra betekent meer netto verwerkbare uien.”

Kink in de kabel
Voor oogst 2017 wijzigt Flevo Onions de pool niet. “We zien sommige telers meer spreiden tussen de lange en korte pool. Vaak grote bedrijven, die vrachten kunnen verdelen over het afzetseizoen”, zegt Wilms. “Uientelers zijn realistisch en weten dat de markt dit jaar ook andersom kan zijn. Nagenoeg alle telers  in de lange bewaarpool zitten in Flevoland. Een enkeling in Groningen. De gewassen staan er, volgens ons, over de gehele linie gemiddeld tot goed bij. Dit betekent dat we zoals het nu lijkt ruim van uien worden voorzien komende oogst. Je hebt ergens ter wereld een kink in de kabel nodig om afzet te genereren. Of dat in afzetseizoen 2017/18 gaat gebeuren is nu niet te zeggen.”

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden