Inside: Uienmarkt

Tempo ver te zoeken in nieuw uienseizoen

14 Juli 2017

In uienland lijkt de markt, gelet op het afzettempo, in de vakantiemodus te verkeren. Wat de exporteurs betreft mag de vraag los barsten, maar dat lijkt er nog niet in te zitten. Wat houdt de markt tegen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar werden op 19 juli de eerste plantuien genoteerd tussen €13,50 tot €15,50 euro per 100 kg. De daarop volgende notering kwam uit met zowel een kilo notering als met een hectare notering, €13 tot €15,50 en €7.000 tot €8.000. Ten opzichte van oogstjaar 2015 wordt in dezelfde week een aanvang met de notering gemaakt. Inmiddels worden er op meedere plaatsen plantuien gerooid en geladen en kan er uit een ruimer wordende voorraad worden geput.

Aanbod nieuwe uien ruim voldoende voor huidige vraag, maar prijzen zijn (te) stevig

De afzet laat te wensen over, waardoor de markt een rustige en stille uitstraling heeft. Voor veel afnemers lijken de huidige prijzen van nieuwe oogst uien nog te hoog gegrepen. Daardoor zijn de afzetmogelijkheden begrenst en is het wachten op een voor de klanten aanvaardbaarder prijsniveau. Doordat de beschikbaarheid van uien nieuwe oogst wekelijks groeit (er staan voldoende uien in kisten voor de droogwand) is er sprake van enige prijsdruk.

De export van uien lag vorig jaar in week 28 op 9.214 ton, tegen 6.013 ton in 2015 en 12.251 ton in 2014. Voor het gevoel gaan er momenteel minder uien weg dan het afgelopen jaar en is het dus wenselijk dat de afzet binnenkort gaat toenemen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden