Er is deze week hard gewerkt aan het binnenhalen van uien. Hierbij wordt meer duidelijk over de opbrengsten. Met deze informatie kan er voorzichtig een eerste voorspelling over de bruto-opbrengsten van uien in 2017 worden gemaakt. Meer lezen? Neem een abonnement op 'Uienmarkt'.
De areaalcijfers van zaaiuien in Nederland, afkomstig van het CBS, tonen aan dat 2017 goed is voor 26.690 hectare zaaiuien. Dat is een record. Vorig jaar werd een areaal van 25.080 hectare behaald. Dit seizoen is ten opzichte van vorig jaar dus een stijging van 6% behaald.
Betekent dit areaalrecord dan ook dat de bruto-opbrengsten van uien dit jaar tot een recordhoogte stijgen? Doordat er steeds meer verhalen van telers en verwerkers binnenstromen over daadwerkelijk gerooide opbrengsten, wagen we ons voorzichtig aan een voorspelling van de bruto-opbrengst zaaiuien.
Tekst gaat verder onder de grafiek.Het areaal zaaiuien is de afgelopen jaren stijgende geweest.
Uienopbrengsten variërend van 25 tot 100 ton
In Zeeuws-Vlaanderen houden de opbrengsten niet over. Er wordt gesproken over opbrengsten van 25 tot 50 ton in bepaalde gebieden in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens handelaren is een gemiddelde opbrengst van 35 ton realistisch te noemen. In de rest van Zeeland gaat het beter met opbrengsten, die liggen namelijk tussen de 50 en 55 ton. Deze aantallen worden ook in de rest van Zuidwest-Nederland genoemd.
Er gaat niets boven Groningen. Dit geldt in ieder geval voor de opbrengsten van uien. Vanaf 75 ton worden er uien van het land gehaald. Uitschieters van 100 ton lijken geen uitzondering. In Flevoland wisselen de opbrengsten per polder. In het zuiden van Flevoland worden opbrengsten van 65 ton gehaald, het oosten is goed voor 70 ton en de Noordoostpolder spant de kroon met opbrengsten van rond de 75 ton.
De opbrengsten van uien die op het zand liggen, vallen niet tegen. 50 tot 60 ton is gangbaar in deze gebieden.
Ruim 1.400.000 ton aan zaaiuien in Nederland
Met deze informatie is een globale schatting te maken van het totaal aan bruto-opbrengst van zaaiuien in Nederland. Aangetekend moet worden dat de opbrengsten per regio zijn gebaseerd op indicaties van telers en sorteerders. Deze zijn per provincie verzameld en verrekend met de procentuele verhouding van het areaal in Nederland. Hierbij is rekening gehouden met stijgende en/of dalende trends in provincies van het areaal zaaiuien in de afgelopen 3 jaar.
Het bruto-opbrengstcijfer is zoals gezegd een indicatie. Volgen we de verhalen die vanuit de markt worden verteld, dan komt 2017 uit op een bruto-opbrengst van 1.400.000 ton zaaiuien. Dit zou net geen nieuw record zijn. Alleen 2011 scoort beter met een bruto-opbrengst van 1.470.000 ton.
Gemiddeld 52.5 ton opbrengst per hectare
Een bruto-opbrengst van 1.400.000 ton zaaiuien is goed voor een gemiddelde opbrengst van 52,5 ton per hectare aan. Dit is iets hoger dan het cijfer van vorig jaar (51,4). De indicatie valt echter tegen, ten opzichte van de verwachtingen eerder dit jaar. Met name in het zuidwesten van het land hebben de uien geen kans gekregen om te groeien. Dit is te zien in de bruto-opbrengstcijfers van de afgelopen 10 jaar. Alleen vorig jaar scoort slechter dan de indicatie voor 2017.
In dit artikel wordt een globale schatting gemaakt. Veel uien moeten nog worden binnengereden en de cijfers zijn gebaseerd op indicaties van telers en sorteerders. Mochten de cijfers kloppen, dan zorgt het areaalrecord er inderdaad voor dat er meer zaaiuien zijn dan de voorgaande 5 jaar. Dit is geheel op het conto van het areaal te schrijven. De gemiddelde opbrengsten zijn namelijk het één na laagste van de afgelopen 10 jaar. De bruto-opbrengst per hectare in de afgelopen jaren.