Inside: Uienmarkt

Uienmarkt gaat knallend het jaar uit

5 Januari 2018

Tijdens de laatste weken van 2017 is de uienhandel actiever op zoek gegaan naar uien. Met als klap op de vuurpijl een aantal hoge transactieprijzen. Heeft deze ontwikkeling zich doorgezet in de eerste week van 2018?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het grote uienaanbod in Nederland hebben handelspartijen tijdens de eerste maanden van seizoen 2017/2018 een afwachtende houding aangenomen. Er was genoeg keuze om de mooie en/of goedkope uien tussen het aanbod uit te kiezen. Aan het einde van 2017 heeft de handel een actievere positie ingenomen door zich vaker te melden op de uienmarkt.

Er zijn uien gekocht met dubbele cijfers voor de komma

In de week voor Oudejaarsdag was er zelfs al vuurwerk te zien op de uienmarkt. Voor levering januari en februari zijn er uien gekocht met dubbele cijfers voor de komma. Ook in het nieuwe jaar is er handel gedaan voor prijzen boven de huidige beursnoteringen. Hiermee lijken een aantal handelspartijen positie te kiezen voor de komende periode.

Januari is traditioneel gezien een afwachtende maand. Het is een periode waarin vaak een verschuiving te zien is in exportbestemmingen. Aan het eind van januari kan er meer duidelijkheid komen over de bestemmingen die zich op de Nederlandse markt hebben gemeld of gaan melden. Hierdoor worden de contouren van de markt inzichtelijker.

Een deel van de handel heeft duidelijk positie ingenomen door boven de beursnoteringen uien te kopen, terwijl het gros van de handel in de eerste week van 2018 lichtelijk op de rem heeft getrapt. Deze week was de handel minder actief, dan tijdens de laatste 2 weken van 2017. Er wordt afgetast hoe de markt zich de komende weken gaat bewegen.

Regionale beurzen
Wel is duidelijk dat de markt aan het oplopen is. Op alle 3 de regionale beurzen is een lichte stijging te zien. Goes noteert voor de grove uien €7 tot €9. Dit is een stijging van €0,75 ten opzichte van week 51 (vorige week werd er niet genoteerd door beurs Goes). Met een stijging van €0,25 werd er in Emmeloord en Middenmeer voorzichtiger genoteerd.

Als we alle 3 de regionale noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de fijne uien €5 tot €7 genoteerd en voor de grove uien €6 tot €9. De baalprijzen staan al een aantal weken op een constant niveau. Terwijl de transactieprijzen de laatste weken aan het oplopen zijn, beweegt de baalprijs nog niet mee. Het gevolg hiervan is dat de marges kleiner worden.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De baalprijzen laten een relatief stabiele trend zien.

Polen aan de markt
Eind 2017 heeft Polen zich op de Nederlandse markt gemeld. Hierdoor is er een markt voor de uien die zich aan de onderkant bevinden. De prijzen die hiermee gepaard gaan, bevinden zich tussen de €1 en €3. Deze prijzen houden niet over, maar zorgen er wel voor dat er een bestemming is voor uien met enkele kwaliteitsproblemen zoals schot.

Door de stijgende beursprijzen en een onderkant in de markt lijkt de weg omhoog te zijn ingeslagen. De komende maand zullen de contouren van de markt zichtbaarder worden, waardoor er meer duidelijkheid komt over het prijsniveau van de komende maanden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden