Inside: Uienmarkt

Af land uienpool Agrifirm kent moeizaam seizoen

8 Januari 2018 - Niels van der Boom - 21 reacties

Voor zowel de teelt en oogst als de prijsvorming is af land seizoen 2017 moeizaam te noemen. Dit is terug te zien in het resultaat dat Agrifirm Plant bekend maakt voor hun af land uienpool. Waar komt deze op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agrifirm Plant maakt maandag 8 januari het resultaat van hun af land pool voor gele en rode zaaiuien bekend. Die laatste sluit zijn eerste seizoen af. De eindprijs voor gele zaaiuien bedraagt €4 per 100 kilo. Voor rode uien is dat €10 per 100 kilo. Leden van Agrifirm krijgen medio 2018 €1 ledenvoordeel per ton uitgekeerd bovenop de prijs.

Ledenvoordeel voor leden van Agrifirm

Met het huidige resultaat komt het 5-jarig gemiddelde van de af land pool uit op €9,24 per 100 kilo. In startjaar 2013 noteerde de pool €14,30, gevolgd door €5,20 in 2014, €13 in 2015 en €9,70 per 100 kilo in 2016.

Moeizame oogst
De af land periode liep van week 36 tot week 50. Het seizoen werd gerekt door wisselvallige weersomstandigheden. De uien zijn langer dan wenselijk op het land blijven staan en liggen. Hierdoor ligt de gemiddelde kwaliteit lager dan in de voorgaande jaren, zo meldt de coöperatie. Ook het grillige groeiseizoen draagt hieraan bij. De tarrapercentages zijn wisselend. In een aantal gevallen kwamen fusarium, slijtage en waterrot naar voren. Doordat de meeste partijen met een relatief hoog vochtpercentage zijn geoogst, moest er veel gedroogd worden.

Naast de oogst was ook het transport een grote uitdaging. Er waren slechts beperkte momenten beschikbaar voor de oogst en die kwamen gelijk met die van andere akkerbouwproducten. Dat zorgde voor topdrukte bij transportbedrijven. Gemaakte afspraken konden niet altijd worden nagekomen. Voor de pooluien is tijdelijke opslag gehuurd om alles van het land te krijgen.

Enorme volumes
Agrifirm levert de uien aan meerdere verwerkers. Voorafgaand aan de oogst zijn hier afspraken mee gemaakt. Door de landelijk fors grotere uienoogst moest echter een enorm volume aan uien worden verwerkt. CBS-cijfers wijzen uit dat het landelijk om 240.000 ton uien gaat. De coöperatie zegt maximaal te hebben ingespeeld op de markt en kansen die aanwezig waren.

Noodzakelijk gemaakte kosten hebben invloed gehad op de prijsvorming. Het gaat om extra transport-, opslag- en droogkosten. Daarbij komt het kwaliteitsverlies. Deze hogere kosten zorgen voor een lagere poolprijs. Het bedrijf meldt haar deelnemers niet trots te zijn op de niet-kostendekkende poolprijs. Ook telers hebben meer kosten gemaakt dan in andere jaren. Agrifirm benadrukt alles te hebben gedaan om met zijn werknemers veel werk te verzetten en het telerrendement voorop te stellen.

Kwetsbare schakel bij weinig oogstbare dagen

Seizoen 2018
Agrifirm gaat de pool voor komend seizoen evalueren. Eén van de aandachtspunten is de logistiek. Deze schakel is kwetsbaar wanneer er weinig oogstbare dagen zijn. Er wordt daarom nagedacht over het structureel inzetten van korte opslagmogelijkheden. Daarnaast worden de marktmogelijkheden opnieuw beoordeeld, zodat het toe te laten areaal voor de af land pool hier op is afgestemd.

Voor seizoen 2017/2018 heeft Agrifirm Plant voor het eerst een korte bewaarpool. Deze pool omvat alleen uien die droog uit de schuur worden afgeleverd. Zowel vanuit de af land als lange bewaarpool zijn telers overgestapt. De afwikkeling van deze pool vindt eind januari plaats. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden