Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: de Filippijnen, de op een na grootste exportbestemming in Azië. Er is tijdens de eerste maanden van dit seizoen een grote groei te zien in de volumes naar de Filippijnen. Kan Nederland deze positie vasthouden?
De eilandengroep wordt gevormd door 7.107 eilanden. De 2 grootste eilanden zijn Luzon en Mindanano; gezamenlijk goed voor twee derde van de oppervlakte van het land. Op het eiland Luzon ligt de hoofdstad Manilla. De meeste uien die naar de Filippijnen worden geëxporteerd gaan naar Manilla, maar er worden ook enkele eilanden rechtstreeks bediend. Nederland exporteert niet alleen rechtstreeks naar de Filippijnen, maar ook via de haven van Hongkong.
Aardbevingen en tyfoons
Door de locatie van de eilanden, nabij de Pacifische ring van vuur en de evenaar, zijn de Filippijnen gevoelig voor aardbevingen en tyfoons. Dit natuurgeweld heeft veel invloed op de uienexport. In jaren dat veel oogsten mislukken, geeft de Filipijnse overheid meer importvergunningen af. Hiermee heeft de regering een belangrijke vinger in de pap. Door het uitgeven van importvergunningen kunnen zij invloed uitoefenen op de import van uien.
Dit jaar zijn er veel importvergunningen aan Nederland uitgegeven, waardoor er veel uien naar de Filippijnen zijn geëxporteerd. Tot week 50 zijn er 21.431 ton uien naar het land geëxporteerd. Dit is ruim 85% meer dan 1 seizoen eerder, en zelfs 170% meer dan in seizoen 2015/2016. Alleen Maleisië neemt (in Azië) meer uien af. De Filippijnen hebben Indonesië tijdens de eerste maanden van dit seizoen dus ingehaald.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)
In 2017 gingen er tot week 50 al ruim 21.000 ton uien naar de Filippijnen.Fijne en middelsortering
De Filippijnen zijn een mooie bijkomstigheid voor de Nederlandse export. Het is een bestemming waar veel kleine en middelmaats uien naar toe gaan. Het land ontvangt het liefst uien in maat 40-50 millimeter, maar ook de sortering 50-70 millimeter wordt veel gebruikt. Niet alleen gele uien worden naar de Filippijnen geëxporteerd. Ook rode uien met een fijne of middelsortering zijn populair op de eilanden.
Er worden strenge kwaliteitseisen gesteld. De uien moeten goed in hun vel zitten en moeten over een mooie kleur beschikken. Bovendien hebben ze een lange tocht achter de boeg wanneer ze aankomen. Gezonde partijen zijn daarom vereist. Niet voor niks wordt er in de uiensector gesproken over 'voor Azië geschikte uien'.
Zware concurrentie
Niet alleen Nederland probeert voet aan wal te krijgen in de Filippijnen. Met name India, China en Nieuw-Zeeland zijn belangrijke concurrenten. Vaak neemt de export richting de Filippijnen in het voorjaar af, omdat concurrerende landen dan verse uien hebben en in de regio zitten. Maar zolang onze prijzen laag zijn en er aan de kwaliteitseisen wordt voldaan, is Nederland een belangrijke kandidaat voor de Filipijnse markt.
Vanwege de rol van de overheid en de zware concurrentie is het moeilijk te voorspellen hoe de kansen in de Filippijnen gaan zijn. Duidelijk mag zijn dat de Filippijnen, vanwege de mogelijkheid om fijne en middelmaats uien te exporteren, een welkome bestemming zijn.