Achteruit kijken is makkelijker dan de toekomst voorspellen. Toch tracht Wim Waterman (Waterman Onions) op de Themdag Uien in Dronten bezoekers mee te nemen naar de komende jaren. Waar hebben de teelt, de export en de sector behoefte aan?
Op de hoofdfoto staat Wim Waterman van Waterman Onions.
Waterman neemt bezoekers van de Themadag Uien mee naar de toekomst van de ui. De uiensector heeft wat te vieren, met een exportniveau dat 11% boven vorig seizoen ligt. "Zetten we die groei door, dan is er volgend seizoen 10% meer areaal nodig om de markt te voeden", aldus Waterman. Een opmerking die de zaal goed los maakt. "Maar, de kwaliteit komt eerst", vervolgt hij.
Huidvastheid en platte uien
Een korte opsomming van de ui van de toekomst, leert dat huidvastheid vereist is. Ook moet de ui resistent zijn tegen ziektes en plagen, een goede smaak hebben en kiemrustig zijn. Vooral die huidvastheid is volgens Waterman van groot belang. Daar schort het nog weleens aan. "Een leerachtige huid is soepel en kan tegen een stootje. Hij is bestendig en daarom wenselijk. Door een goede huisvastheid treedt kaal vallen minder snel op. Laat oogsten en te veel drogen zijn daar de oorzaken van. De smaak moeten we bovenal niet vergeten."
"Schil- en snijbedrijven eisen een hoogronde ui, die zich beter laat snijden. Platte uien verdwijnen. Single center (1 hart) is van groot belang door de opkomst van uienringen. Dit wordt een industrie op zich", vervolgt Waterman. "Geel, rood en wit zijn de belangrijkste kleuren, maar misschien krijgen we er wel een vierde bij: de groene. Een biologische ui."
Groeiende wereldbevolking en klimaatverandering
Ook Waterman haalt de groeiende wereldbevolking aan. "In Afrika wordt lokaal meer geteeld. Er gaan hierdoor meer uien naar Afrikaanse en Aziatische landen. Logistieke mogelijkheden verbeteren. In een korte tijd kan veel product verwerkt en verscheept worden. De beschikbaarheid van 'reefer containers' is verbeterd, waardoor we iedere bestemming wereldwijd kunnen bedienen. Om aan de vraag te voldoen, worden nieuwe teeltgebieden aangeboord. Maar, misschien ook wel in de kas. Tot slot zijn er misschien nog andere mogelijkheden voor de ui, zoals het onttrekken van stoffen of het verwerken tot poeder."
Klimaatverandering mag niet ontbreken in de presentatie. Zowel in Nederland als elders ter wereld is het een issue. "Woestijnen worden teeltgebieden en teeltgebieden worden woestijn", aldus Waterman. "We zien in het zuiden van Afrika enorme droogte en overstromingen. In de toekomst wordt dit een uitdaging. Dat geldt tevens voor politieke spanningen; denk daarbij aan importheffingen, vergunningen, grenssluitingen en een verbod op bepaalde middelen. Dergelijke maatregelen zetten ons wel aan om nieuwe bestemmingen te vinden. We hebben immers inmiddels ook een oplossing voor het afzetgebrek naar Rusland gevonden."
Teelt en bewaring
"Zomaar uien telen en zien of een handelaar ze koopt, is verleden tijd. Telers moeten beter nadenken over de gehele teelt en afzet. Dat vergt een andere manier van werken", denkt Waterman. "De teler van de toekomst heeft een kistenbewaring, waardoor hij flexibeler is. In de bewaring worden nog te veel uien verknoeid. Het telen wordt steeds moeilijker. Die toekomst heb je grotendeels zelf in de hand. Speel in op veranderende marktomstandigheden. Een goede teler kijkt vooruit en niet naar het verleden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10877171/meer-uienareaal-vereist-om-export-bij-te-benen][/url]
Als we in NL minder uien gaan telen zijn ze daar bij de buren alleen maar blij mee! Het is als exportland belangrijk de (monopolie) positie te behouden, en daar helpt minder areaal niet aan mee, ieder jaar groeit het areaal met minstens 5 % dat doen we toch zelf!? Sorteerders passen hun capaciteit daar op aan. Als we mider telen gaan ze ook minder verweken. Maar minder telen helpt de (wereld) prijs niet daar we maar 2% van het totaal telen. Dus gas terug geeft de buitenlandse concurentie alleen maar meer ruimte.Zo moelijk is dat toch niet te snappen!?
Kostenbeheersing is belangrijk, schaalvergroting is noodzakelijk. De sorteerbedrijven investeren jaarlijks in extra capaciteit. Maar als we onze positie willen vrijwaren dan moet men uitbreiden in de klei-en leemgebieden. De zwarte uien uit het zand moet men niet in de zak steken. Ze hebben enkel toekomst om de wormen voor de hobbyvissers te leveren.
#me too schreef:Kostenbeheersing is belangrijk, schaalvergroting is noodzakelijk. De sorteerbedrijven investeren jaarlijks in extra capaciteit. Maar als we onze positie willen vrijwaren dan moet men uitbreiden in de klei-en leemgebieden. De zwarte uien uit het zand moet men niet in de zak steken. Ze hebben enkel toekomst om de wormen voor de hobbyvissers te leveren.
hahaha uien van zand zijn zo blank als wat,nooit bij een teler op zand geweest zekers om te kijken!?
Zandgronden, dan denk ik Mest & Mais. Dan denk ik afblijven van die uien.
Kostenbeheersing is belangrijk, schaalvergroting is noodzakelijk. De sorteerbedrijven investeren jaarlijks in extra capaciteit. Maar als we onze positie willen vrijwaren dan moet men uitbreiden in de klei-en leemgebieden. De zwarte uien uit het zand moet men niet in de zak steken. Ze hebben enkel toekomst om de wormen voor de hobbyvissers te leveren.
Zand of klei uien? Was Nederland ooit een grote uien exporteur geworden op basis van alleen zand uien? Denk het niet. Kunnen alleen zand uien de NL export tegenwoordig in de benen houden? Denk het niet. Kortom: zand uien liften mee op klei uien en parasiteren hiermee dus op de klei uien. Of dit een gezonde situatie is? Het is helaas een voldongen feit. Wat brengt de toekomst? Structureel meer export met gemiddeld lagere prijzen dan we tot een aantal jaren geleden gewend waren ook zullen diepe dalen vaker voorkomen. Komen er meer contracten? Nee, is niet logisch met structureel veel aanbod of het moet al alleen voor klei uien zijn. Zullen de pools groeien? Ja logisch, er komt meer aanbod en met een lagere volatiliteit in de prijzen zullen verwerkers dan zorgen dat een belangrijk deel in de pool van klei uien afkomstig moet zijn voor de meest lucratieve bestemmingen.
Het oog wil ook wat henk
op 9 van de 10 klei percelen is het een drama met alle ziektes die je maar kunt opnoemen hebben vaak al 10 keer uien gestaan dit is geen toekomst . op het maagdelijke zand is helemaal vers en rijden we bijna altijd. de kleur zitten tussen de oren en doet aan de smaak helemaal niks af . wat een omhoog gevallen kleiboeren zeg pfff..