Inside: Uienmarkt

Opnieuw een tweedeling in de uienmarkt

12 Januari 2018 - 2 reacties

Een tijd geleden schreef Boerenbusiness over een tweedeling in de uienmarkt. Er werd toen onderscheid gemaakt tussen de kwalitatief goede uien en de mindere uien. Een groot deel van mindere uien zijn inmiddels opgeruimd en de weg omhoog lijkt de laatste weken te zijn ingezet. Echter, er ontstaat nu een nieuwe tweedeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is een groot verschil tussen de middelsortering, fijne en grove uien. De baalprijzen voor de middelsorteringen beginnen steeds meer onder druk te staan, omdat de afzetkanalen voor deze sortering begint te slinken. 

Senegal onderwerp van gesprek
Donderdag 11 januari is er vergaderd over de export naar Senegal. Hoewel er nog niks concreets naar buiten is gekomen, lijkt de stemming over de hoofdafnemer van Nederlandse uien voornamelijk negatief. De verwachting is dat de poort naar Senegal de komende weken dicht blijft of dat er slechts enkele uien naar het Afrikaanse land worden geëxporteerd.

Vraag uit Ivoorkust neemt sterk af

Ook de export naar de tweede afnemer van Nederlandse uien (Ivoorkust) lijkt de komende weken te slinken. De vraag naar uien uit Ivoorkust is namelijk sterk aan het afnemen en er wordt verwacht dat het land pas in maart weer wat volumes van enig formaat gaat afnemen. Over de gehele linie wordt de export richting Afrika dus minder, waardoor er minder behoefte is aan de middelsortering uien in Nederland.

Aan de andere kant is de weg omhoog voor grove uien duidelijk ingezet. Vanuit Spanje en Portugal is vraag naar grove uien. De laatste weken van december werd al zichtbaar dat de markt voor grove uien vriendelijker werd, en vlak voor de jaarwisseling werden de eerste partijen voor bedragen boven de €10 gekocht.

Emmeloord noteert €10
Voor het eerst sinds week 38 noteert 1 van de 3 regionale beurzen een prijs met 2 cijfers voor de komma. Beurs Emmeloord noteert voor de grove uien €6 tot €10. Ook voor de fijne uien noteert Emmeloord een kleine plus van €0,25. De beurzen van Middenmeer en Goes noteren beide onveranderd. Wanneer alle 3 de regionale noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de fijne uien €5 tot €7 genoteerd en voor de grove uien €6 tot €10.

In de baalprijzen is het verschil tussen de middel- en grove sortering goed zichtbaar. Daar waar de middelsortering op hetzelfde niveau blijft en steeds meer onder druk komt te staan, stijgt de baalprijs voor de grove uien. Voor de 60 tot 80 sortering staan de baalprijzen op €14 tot €15 en voor de 80 millimeter plus uien staan de baalprijzen op €19 tot €20.Het verschil tussen de middelsortering en grove sortering is goed zichtbaar. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden