Inside: Uienmarkt

Deur naar Brazilië voorlopig nog dicht

19 Januari 2018

In de tweede helft van januari moet de uienmarkt, zoals verwacht, gaan kiezen. Na een druk verlopen eerste helft worden nu de mogelijkheden voor de tweede helft onder de loep genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn in de afgelopen weken verschillende data genoemd, waarop bekend zou worden wat Senegal nog aan uien kan importeren. Gisteren (donderdag 19 januari) is bekend gemaakt dat alle uien die onder het quota zijn, dan wel worden verstuurd en voor 28 januari binnen zijn, nog door Senegal worden geaccepteerd. De uien die op de gok zijn afgestuurd, worden niet meer toegelaten. Daarmee komt het einde voor de uienafzet naar Senegal voor dit seizoen in zicht.

De exportcijfers
De bepaling van de hoeveelheid uien, dat nog wordt toegelaten, gebeurt de laatste jaren volgens het dit seizoen gevoerde protocol. Nieuw in de afzet naar Senegal was de vroeg in het seizoen ingevoerde quota (65.000 ton), waardoor het leek alsof er fors minder uien konden worden geëxporteerd.

Uit de laatste exportcijfers (tot en met week 52) blijkt echter dat Senegal tot aan de jaarwisseling ruim 150.000 ton uien heeft ingevoerd, tegen circa 133.000 ton het afgelopen seizoen. In seizoen 2016/2017 werden in de eerste 6 weken van 2017 bijna 36.000 ton uien geïmporteerd, een hoeveelheid die naar verwachting dit seizoen niet gehaald gaat worden. Per saldo lijkt het erop dat de afname van Nederlandse uien door Senegal niet veel zal verschillen met afgelopen seizoen.

Stemming op de uienmarkt
In week 2 leek er op de uienmarkt meer ruimte voor stemming te komen. Handelaren waren op zoek naar mooie partijen en boden daar prijzen met dubbele cijfers voor de komma voor. De verbeterde stemming werd echter alleen op de beurs in Emmeloord te gelde gemaakt.

Goes en Middenmeer bleven achter met deze weergave. Dat is weliswaar in week 3 voor de laatste genoemde beurzen alsnog gedaan, maar het voelt aan als: ‘achter-de-markt-aan-noteren’. De verbetering van stemming en vraag is deze week beduidend minder, vooral door het ontbreken van nieuwe afnemers. Brazilië heeft even om de hoek gekeken, maar heeft de deur vooralsnog niet wijd opengezet.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering van zaaiuien 60% over de jaren heen.

Nu bekend is wat Senegal gaat doen en Brazilië niet doorpakt, worden belangrijke stemmingsindicatoren gemist. Dit wordt zichtbaar in meer druk op de afzet van de fijne maatsorteringen (drielingen en middels). De vraag naar en afzet van de grove maatsorteringen lopen echter goed door.

Voor de komende periode zullen Nederlandse exporteurs naarstig op zoek moeten gaan naar nieuwe afzetgebieden, om zodoende de uienafzet enigszins op niveau te houden. Verwacht wordt dat de stemming 'rustig', de overhand zal krijgen op de Nederlandse uienmarkt.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden