Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Panama. Het land is de grootste afnemer van Nederlandse uien in Midden-Amerika. Kan Panama deze positie vasthouden, en welke invloed hebben de Panamese autoriteiten bij de import van Nederlandse uien?
De exportregio Midden-Amerika is de laatste jaren behoorlijk aan het opkomen. Een belangrijk exponent is Panama, dat de meeste Nederlandse uien afneemt. Dit jaar nam Panama tot en met week 1 al bijna 13.000 ton uien af. Hier zullen echter geen grote volumes meer bijkomen, omdat de Nederlandse uien 'te oud' worden en Panama op de lokale oogst overstapt.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)Dit seizoen zijn er tot week 1 bijna 13.000 ton uien geëxporteerd naar Panama.
De regel van 120 dagen
Panama hanteert een 120 dagen regel als het gaat om de import van uien. De regel houdt in dat geïmporteerde uien niet ouder dan 120 dagen mogen zijn, omgerekend is dit circa 4 maanden. Aangezien de maand februari woensdag begint, betekent dit dat de periode waarin Nederland uien naar Panama mag exporteren op zijn eind loopt.
Net als veel buurlanden teelt Panama ook zelf uien. Inmiddels is het land overgegaan op de eigen oogst. Op dit moment voldoet Nederland vaak niet meer aan de 120 dagen regel en zijn de Nederlandse uien te duur. Wel importeert Panama dan nog uien uit Noord- en Zuid-Amerika. Vooral Peru en de Verenigde Staten (VS) zijn belangrijke exporterende landen.
Panama importeert zowel gele als rode uien (overwegend geel). De uien moeten voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsstandaarden en worden (net zoals in Nicaragua) geïnspecteerd op aaltjes. De ondermaat van de uien is 50 millimeter.
Autoriteiten Panama
De export naar Panama is deels afhankelijk van de Panamese autoriteiten. Bij veel buurlanden is de import van uien afhankelijk van licenties. In Panama is dit niet het geval, wat de export naar het land eenvoudiger maakt (ten opzichte van omliggende landen). De autoriteiten van Panama proberen de markt echter alsnog te reguleren, bijvoorbeeld door de importcondities te reguleren en het exporteurs op andere vlakken lastig te maken.
Aangezien er in Panama relatief veel 'kleine' uientelers zijn, vormen zij een belangrijke doelgroep voor de autoriteiten. Wanneer de Panamese telers zich roeren, heeft dit grote invloed op de export van uien naar Panama. De autoriteiten in Panama zullen het de Nederlandse exporteurs erg lastig maken.
Dit jaar is er voor het eerst een veiling geweest waarbij 1 Panamese importeur de mogelijkheid heeft gehad om een x aantal containers onder gunstige condities te mogen importeren. Nederlandse exporteurs hebben zich bij Panamese importeurs kunnen intekenen. De Panamese autoriteiten doen dit om de markt te reguleren. Onlangs is er ook een vergelijkbare veiling geweest voor Amerikaanse uien.
Exportverwachtingen
Dit jaar is de export naar Panama goed verlopen en importeerde het land 23% meer uien dan vorig seizoen. De toekomst is lastig te voorspellen, vanwege de grilligheid van de lokale autoriteiten. Wel zijn de verwachtingen goed, omdat de lokale teelt niet voldoet. De kwaliteit is niet sterk, vanwege de teeltomstandigheden en een gebrek aan teeltkennis. Er zal daarom in Panama een tekort aan uien blijven.Panama heeft 4 miljoen inwoners en is 1,8 keer zo groot als Nederland (75.320 km2).