Inside: Uienmarkt

Notering rode zaaiuien stijgt: zit er meer in het verschiet?

2 Februari 2018

Dat de markt voor gele zaaiuien in rustig vaarwater zit, merkt iedereen in de sector. Beurs Emmeloord noteerde deze week echter een plus voor zowel de fijne als de grove rode zaaiuien. Wat zijn de verwachtingen voor de rode zaaiuien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is momenteel weinig te beleven op de uienmarkt voor gele zaaiuien. Doordat de export voor de middelsortering stil begint te vallen, is de handel niet naarstig op zoek naar nieuwe partijen. De handel neemt hierdoor een terughoudende positie in en/of probeert handel op een lager prijsniveau te verkrijgen.

Naar hele grove partijen is de handel nog wel op zoek. Hierbij gaat het om partijen rond de 70% grof of meer. Voor grove uien zijn namelijk wel exportbestemmingen te vinden. Groot-Brittannië, Spanje en Italië zijn hier voorbeelden van. Ook deze prijzen staan ietwat onder druk, omdat de niet grove uien (in dergelijke partijen) de prijs naar beneden halen.

Gebruikelijk voor de periode
Al met al is het tempo in de uienmarkt flink teruggeschroefd. Dit is echter wel gebruikelijk in deze periode van het seizoen. Nadat de vraag vanuit Afrika wegvalt, heeft de markt tijd nodig om opnieuw richting te kiezen. Zeker met carnaval en de Fruit Logistica in Berlijn (waar veel exporteurs naar toe gaan) in het vooruitzicht, is het gebruikelijk dat de handel een stap terugneemt.

Net als vorige week doen de regionale beurzen een stapje terug. Voor de grove uien noteren de 3 regionale beurzen €9 als maximale prijs. Voor de fijne uien noteren de regionale beurzen €6,5 als maximale prijs. Wanneer alle 3 de regionale noteringen naast elkaar worden gelegd, wordt er voor de fijne uien €5 tot €6,5 genoteerd en voor de grove uien €5,5 tot €9.

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Notering zaaiuien 60% grof (gemiddeld)
Week Goes 60% grof Middenmeer 60% grof Emmeloord 60% grof
2018 - 05 €7,75 €7,25 €7,50
2018 - 04 €8,50 €7,75 €7,75
2018 - 03 €8,50 €8 €8
2018 - 02 €8 €7,25 €8
2018 - 01 €8 €7,25 €7,25
2017 - 52   €7 €7


Rode uien
De markt voor rode uien is al geruime tijd stabiel. De regionale beurs in Emmeloord noteert deze week €12 tot €16 voor de 60% grof uien, een plus van €0,25. De verwachting is dat de markt voor rode uien de komende weken vergelijkbaar blijft noteren.

De meeste rode uien worden in Europa weggezet. India heeft een tijd een tekort gehad, waardoor er in Azië kansen zijn geboden voor Nederlandse rode uien. Inmiddels heeft India weer volop rode uien en biedt deze scherp aan op de wereldmarkt. Hierdoor is Nederland voornamelijk veroordeeld tot de Europese markt.

Vanuit Duitsland komt er wat vraag voor de middelsortering, maar in landen als Spanje en Italië wordt nog niet echt doorgepakt. De stemming is op het moment dan ook rustig. De baalprijs voor de grove uien ligt op dit moment rond de €25 voor de 60 tot 80 sortering. 

De notering van rode uien 60% grof in Emmeloord.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden