Inside: Uienmarkt

Geoogst areaal zaaiuien krimpt met 567 hectare

9 Februari 2018 - 2 reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de definitieve oogstraming van zaaiuien vastgesteld. Hoe verhouden deze cijfers zich ten opzichte van de schatting die in de herfst van 2017 werd gemaakt, en wat zegt dat over de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het CBS maakt jaarlijks een drietrapsraket aan cijfers bekend van geteelde arealen en akkerbouwgewassen. Op basis van de meitelling werd het areaal zaaiuien in juni 2017 geschat op 26.690 hectare. Dat was (ten opzichte van 2016) een stijging van 1.610 hectare. Het beteelde oppervlakte werd in oktober 2017 bijgesteld naar 26.679 hectare, dat gekoppeld werd aan een bruto-opbrengst van 1.513 miljoen ton.

Opbrengst is gereduceerd

Reductie van areaal
Deze week heeft het CBS de cijfers van de definitieve oogstraming bekendgemaakt. Het statistiekbureau is uitgegaan van een geoogst zaaiuienareaal van 26.123 hectare, een reductie van 567 hectare (ten opzichte van de eerste schatting van het geteelde areaal). Dat betekent dat de opbrengst is gereduceerd naar bruto 1.453 miljoen ton, een daling van 4%.

Om de bruto-opbrengst terug te brengen naar de netto te vermarkten tonnen, gaat het CBS uit van een opbrengst van 50,6 ton per hectare (bruto is dat 55,7 in plaats van de eerder gepubliceerde opbrengst van 56,7 ton). Per saldo betekent dat een totale netto-opbrengst van 1,3 miljoen ton; 134.700 ton meer dan in het afgelopen jaar, oftewel ruim 11%.

Kwaliteit
Inmiddels is bekend dat dit seizoen zich qua kwaliteit niet kan meten met het afgelopen seizoen en dat er daardoor meer partijen afgezet moeten worden richting de industrie. Waar het vorig jaar tobben was om dergelijke partijen geplaatst te krijgen, lijkt dat dit seizoen wat makkelijker te gaan niet in de laatste plaats door een willige Poolse markt.

De recente cijfers van het CBS geven op voorhand geen reden om te somberen over het verdere verloop van het uienseizoen. Een grotere spreiding in prijs is, gelet op de afzet en de aangeboden kwaliteit/grofte van de uien, een logisch gevolg. Dit wordt deze week onder andere zichtbaar in de biedingen die de handel weglegt voor mooie grove en gezonde uien.De opbrengst van zaaiuien na uitval (over de jaren heen).

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden