Exportgebied toegelicht

India: de grootste uienexporteur ter wereld

12 Februari 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: India. Een land met een enorme productie van uien. India exporteert de meeste uien ter wereld. Welke invloed heeft het land als concurrent op de wereldmarkt van uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Indiase keuken zijn uien een belangrijk product. Met meer dan 1,3 miljard inwoners is de behoefte naar uien enorm groot. De uienproductie is in India zo groot dat er normaal gesproken aan de consumptiebehoefte voldaan kan worden. Sterker nog; India houdt daarnaast nog heel veel uien over en is de grootste exporteur ter wereld.

Nationaal product
Met een oppervlakte dat 1/3 is van heel Europa heeft India veel verschillende teeltgebieden met elk hun eigen oogstperiode. Hierdoor kan India het jaar rond uien leveren. India teelt voornamelijk roze uien. Al deze roze uien worden in veel verschillende soorten en maten geteeld. Elk teeltgebied heeft zijn eigen specialiteit. Daarnaast teelt India ook (voor een veel kleiner deel) rode uien. 

Regering reguleert de uienexport

De regering reguleert de export van Indiase uien. Wanneer de uienprijzen erg hoog zijn, draait de regering de exportkraan dicht. Dit om ervoor te zorgen dat de inwoners betaalbare uien kunnen kopen. Wanneer de uienprijzen erg laag zijn, dan draait de Indiase overheid de kraan juist open.

Concurrent
India is een geduchte concurrent op de wereldexportmarkt. Toch zitten Nederland en India elkaar niet altijd in de weg, omdat beide landen zich focussen op andere gebieden. De export van Indiase uien richt zich vooral op Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika. Veel landen die bediend worden door India zijn voor de Nederlandse markt niet interessant, omdat deze landen voor Nederlandse exporteurs moeilijk te bereiken zijn en men in deze landen gewent is aan de kenmerkende Indiase uien.

Wanneer de overheid de exportkraan dichtdraait of er vindt een misoogst plaatst in India, dan biedt dit wel kansen voor Nederland. Een goed voorbeeld is de extra afzet naar het Midden-Oosten eind vorig jaar. Doordat er in India te weinig uien waren, is er van week 48 tot week 51 een piek te zien in de export van Nederlandse uien naar landen uit het Midden-Oosten. Ook bij fijne rode uien heeft Nederland eind vorig jaar kunnen profiteren van een tekort aan rode uien in India.

Al met al is India een goede concurrent voor de Nederlandse export. Beide landen vissen vaak in een andere vijver. Echter, wanneer India (tijdelijk) minder uien exporteert, zullen Nederlandse exportbedrijven gewillig het stokje overnemen in bepaalde afzetgebieden.India heeft 1,3 miljard inwoners en is 79 keer zo groot als Nederland (3.287.000 km2).

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox