Inside: Uienmarkt

Wel degelijk exportgebieden voor Nederlandse uien

16 Februari 2018

De tweedeling tussen fijne en grove uien lijkt alleen maar groter te worden. Voor de grove uien zijn nog genoeg exportbestemmingen te vinden. Echter, de baalprijs blijft nog achterwege.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Februari is traditioneel gezien een rustige maand in de uiensector. Met carnaval, de Fruit Logistica beurs in Berlijn en het wegvallen van veel exportbestemmingen is het vaak een maand van aftasten. Echter, er zijn dit jaar de nodige lichtpuntjes aan te wijzen voor de mooie en grove partijen uien.

Lichtpuntjes
Brazilië heeft zich een aantal weken geleden gemeld en het land importeert mondjesmaat Nederlandse uien. Het gaat niet om enorme hoeveelheden, maar toch worden er al een stuk meer uien naar Brazilië geëxporteerd dan 1 jaar geleden in de maand februari.

Ook landen als Spanje en Italië hebben zich in Nederland gemeld voor grove uien en dat is lang niet altijd het geval in de maand februari. De voorraden in Oost-Europa schijnen toch niet zo ruim te zijn als van tevoren werd ingeschat, waardoor er extra vraag naar uien zal komen.

De exportbestemmingen voor Nederlandse uien zijn echter op zoek naar grove uien. Voor de middel en fijne sortering is het momenteel nog erg lastig om een afzetgebied te vinden.

Baalprijzen
Ondanks dat er vraag is vanuit afzetgebieden die zich in deze periode niet jaarlijks (in deze hoeveelheden) melden, blijft de baalprijs stabiel. Om de uienprijzen naar een hoger niveau te tillen, zou het mooi zijn als er meer ruimte komt in de baalprijzen.

Baalprijzen week 7 Laag Hoog
Onder 50 millimeter  €9 €9
45 tot 6 5millimeter en 50 tot 70 millimeter €10 €11
60 millimeter opwaarts €13 €14
80 millimeter opwaarts €19 €19


Tweedeling
Ondanks de stabiele baalprijzen lopen de prijzen voor de grove/mooie uien iets op. Hier is ook meer vraag naar, vergelijking tot een aantal weken geleden. De regionale beurzen in Emmeloord en Goes noteren beide een plus aan de bovenkant van de notering voor grove uien. Beide beurzen noteren €6,50 tot €10 voor grove uien (60% opwaarts).

De 30% tot 60% grove uien blijven stabiel in de noteringen van de beurzen Middenmeer en Goes. In Emmeloord wordt de notering voor dit formaat uien met €0,25 verlaagd. Hierdoor lijkt de tweedeling tussen grove en fijne uien verder toe te nemen.De gemiddelde beursnotering voor 60% grof over de jaren heen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden