Inside: Uienmarkt

Vraag naar uien kabbelt op en neer

2 Maart 2018

De vraag naar uien was deze week beduidend lager dan 1 week geleden. Wat is hier de oorzaak van, en wat doet dit met de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de kleine voorraden, die de verwerking op dit moment hanteert, kabbelt de vraag naar uien op en neer. Vorige week was er wat extra vraag, omdat er boten voor Afrika geladen moesten worden. De afzet naar Afrika is momenteel echter niet te vergelijken met de volumes van voor de jaarwisseling.

Senegal en Mali hebben de exportgrenzen gesloten en veel andere Afrikaanse landen zijn overgestapt op de lokale teelt. Echter, het is wel zo dat landen als Mauritanië en Guinee de Nederlandse uien blijven importeren. Die boten zijn deze week vertrokken en dat maakt dat de vraag weer een stuk rustiger is.

Export
Door de lage voorraden is de vraag erg afhankelijk van de export. Wanneer het net als vorige week drukker is in de exportmarkt, dan zal de vraag naar uien ook toenemen. Echter, wanneer de exportvraag (zoals deze week) achterwege blijft, dan zal de vraag naar uien afnemen. Zo kabbelt de uienmarkt op dit moment op en neer.

Het meest recente exportcijfer (week 6) komt uit op 14.884 ton. In vergelijking tot de top weken van dit najaar, waarbij veelvuldig exportcijfers boven de 30.000 ton behaald zijn, lijkt het exportcijfer van week 6 een schijntje. Voor deze periode van het jaar is dit echter een gebruikelijk exportvolume.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het wekelijkse exportvolume over de jaren heen.

Uienprijzen stabiliseren
De uienprijzen stabiliseren op dit moment, omdat de baalprijs niet wil stijgen. De baalprijs ligt al enkele weken rond hetzelfde niveau en zou een stap omhoog moeten maken om ook voor de uienprijzen gunstiger uit te pakken. Er blijft vanuit de verwerking en de export vraag naar mooie partijen, maar dan moeten de kwaliteit en de grofte wel goed zijn.

De 3 regionale beurzen schetsen tevens een stabiliserend beeld. Voor de 30% tot 60% grof-sortering noteren alle 3 de beurzen onveranderd. Voor de 60% opwaarts noteert Emmeloord onveranderd, Middenmeer een plus van €0,25 en Goes een min van €0,25. De genoteerde stemming is rustig.De baalprijzen van de afgelopen weken. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden