Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Brazilië. Het land kan de uienmarkt in korte tijd doen opleven. Momenteel worden er al uien naar Brazilië geëxporteerd, maar de vraag is of de export de komende maanden zal doorzetten.
Brazilië is een enorm land; zowel qua inwoners als qua oppervlakte. Met 207 miljoen inwoners is de consumptiebehoefte dan ook enorm. Brazilië teelt zelf ook uien, waarmee het die behoefte voor een groot deel wil invullen.
Verschillende teeltgebieden
Het telen van uien gebeurt in verschillende teeltgebieden. Met een oppervlakte dat bijna 85% van de oppervlakte van Europa behelst, moeten de gebieden los van elkaar worden gezien. Wanneer de oogst in 1 teeltgebied tegenvalt, zegt dat weinig over de andere gebieden. Zo werkt het ook met Nederland en Spanje. Wanneer de oogst in Nederland tegenvalt, zegt dit niks over de oogst in Spanje.
Brazilië is niet zelfvoorzienend in hun uienteelt en als er net als dit jaar een slechte oogst is in 1 van de teeltgebieden, dan zal het land zich melden op de wereldmarkt. Nederland hoopt hier maar al te graag op in te springen.
Zware concurrentie
Nederland is niet het enige land dat de uientekorten in Brazilië in wil opvullen. Normaliter staat Nederland als derde in de rij. Argentinië is de grootste exporteur van uien richting Brazilië, gevolgd door Spanje.
Nederland is vooral een land dat de gaten opvult. Het ene jaar gaat het om grote tekorten en het volgende jaar zal het land zich nauwelijks melden. Deze grillen zijn moeilijk te voorspellen en ook is het lastig om in te schatten hoeveel uien er op de Braziliaanse markt zelf beschikbaar zijn. Dit maakt het land een moeilijk voorspelbare markt.
Gaten opvullen
Vorig seizoen werd Brazilië lange tijd gemist, totdat het halverwege april ineens met een grote hoeveelheid aan vraag kwam. In week 16 tot en met week 19 had Brazilië een tekort aan uien en klopte het op de deur van de Nederlandse exporteurs. In 4 weken tijd werd er 17.923 ton uien geëxporteerd, wat goed was voor 60% van het exportvolume van seizoen 2016/2017. Het geeft aan dat Brazilië een lastige afzetmarkt is, maar dat het ineens erg hard kan gaan.
Dit jaar is er al een maand of 2 vraag naar Nederlandse uien vanuit Brazilië, maar zet de markt niet echt door. Er worden vanaf week 3 uien voor Brazilië geladen, met als hoogtepunt een afzet van 1.490 ton uien in week 6 (voorlopige exportcijfers).
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De bovenstaande cijfers geven aan hoe wisselvallig de Braziliaanse uienmarkt is.
Kansen voor Nederland?
Wanneer Brazilië meer uien nodig heeft, liggen er wellicht kansen voor Nederland. In Argentinië zijn minder uien dan vorig jaar en zijn kwaliteitsproblemen geweest. In Spanje zijn weinig grove uien beschikbaar, sterker nog zij kopen grove uien in in Nederland.
Nederland moet dan wel kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen van Brazilië. De kleur van de uien moet aan de bovenkant zitten. Daarnaast moeten de uien grof zijn. Het gros van de uien dat naar Brazilië wordt geëxporteerd, heeft een maartsortering tussen de 60 en 80 millimeter. In Brazilië worden de uien streng gecontroleerd. Wanneer de kleur, grofte of kwaliteit tegenvalt, volgt er al snel een correctie.
Voorlopig zet de export naar Brazilië nog niet door. Worden de gaten in de Braziliaanse markt groter, dan heeft Nederland echter een goede uitgangspositie. Vorig seizoen heeft bewezen dat het dan in een korte periode erg snel kan gaan.Brazilië kent 207 miljoen inwoners en is 207 keer zo groot als Nederland (8.516.000 km2).