Inside: Uienmarkt

Spreiding in de uienprijzen groeit

23 Maart 2018

Beurs Emmeloord kwam deze week met de hoogste notering voor de 60% grove uien. Dit door aan de bovenkant van de notering een flink plus op te schrijven. Dat er aan de bovenkant van de markt hoger wordt genoteerd, betekent niet direct dat alle prijzen omhooggaan. De spreiding in de prijzen wordt namelijk steeds groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een kleine opleving eind vorige week was het deze week een rustige week op de uienmarkt. Ondanks een aantal positieve aanknopingspunten vanuit de export, zet de vraag momenteel nog niet echt door. De meest recente exportcijfers laten zien dat deze exportweek beduidend minder was dan de voorgaande weken. Het voorlopige exportcijfer kwam uit op 12.907 ton, waarmee het de op 1 na laagste exportweek is van dit teeltseizoen.

De noteringscommissie van Emmeloord noteerde deze week €7,50 tot €11,50 voor de 60% grove zaaiuien. Met die €11,50 aan bovenkant wordt de hoogste notering van dit teeltseizoen gerealiseerd. Voor de bovenkant van de markt is de handel op zoek naar mooie uien. Wanneer de grofte, kleur en kwaliteit goed zijn, dan wordt er hier en daar wat meer betaald voor een partij uien.

Grote spreiding
Dat er voor enkele partijen een stuk steviger in de buidel wordt getast, betekent nog niet dat alle prijzen omhooggaan. De spreiding in de uienprijzen is dit jaar erg groot, en neemt verder toe. Beurs Emmeloord noteerde in week 43 van 2017 voor het eerst dit teeltseizoen uien uit de bewaring. Voor de 30% tot 60% grove uien noteerden zijn destijds €6 tot €7 en voor de 60% grove uien werd €6,50 tot €8,50 genoteerd.

Dit houdt in dat er destijds een spreiding was tussen de bovenkant en de onderkant van de notering van €1 voor de 30% tot 60% grove uien en €2 voor de 60% grove uien. Deze spreiding is gedurende het seizoen alsmaar groter geworden.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De hoogste en laagste noteringen voor de 60% grove uien.

Groter dan vorig jaar
De spreiding voor de 30% tot 60% grove uien is momenteel €2,50 en voor de 60% grove uien komt deze uit op €4. Ter vergelijking; vorig seizoen was de de spreiding in dezelfde periode maximaal €2 voor de grove uien. Het betekent dat er nog een groot verschil aan kwaliteit in de schuren ligt.

Voor de mooiste uien is de handel best bereid om wat extra te betalen, maar dan moeten de kwaliteit, kleur en grofte wel goed zijn. Voldoen de uien hier niet aan, dan blijft de markt stabiel en worden er ook partijen voor beduidend lagere prijzen verkocht.De hoogste en laagste noteringen voor de 30% tot 60% grove uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden