Inside: Uienmarkt

Uienprijzen achter op 5-jarig gemiddelde

30 Maart 2018

De meest recente (voorlopige) exportcijfers zijn de laagste van dit seizoen. Wat betekent dit voor de uienprijzen, en hoe verhoudt dit seizoen zich ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt dobbert al enkele weken in hetzelfde vaarwater; er is een grote spreiding in de uienprijzen en de stemming is rustig. Met name aan het begin van deze week was het erg rustig, naarmate de week vorderde werd het drukker. Een aantal boten voor Afrika zorgde voor een kleine opleving vlak voor de paasdagen.

De meest recente exportcijfers zijn van week 9. Zoals verwacht was dit een magere exportweek; sterker nog de voorlopige exportcijfers van week 9 zijn de laagste van dit teeltseizoen.

Regionale beurzen
Aan de bovenkant van de 60% grove uien noteerden beurs Emmeloord en beurs Goes deze week een min van €0,25. De uienprijzen zijn echter vergelijkbaar met de voorgaande weken. De spreiding blijft groot en de bovenkant van de notering wordt bepaald door de uitschieters van de goede partijen.

Wanneer we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar leggen, geeft dit een spreiding van €6 tot €11 voor de 60% grove uien. De gemiddelde prijs voor deze sortering komt daarmee uit op €8,50. Dat is bijna €3,50 minder dan het 5-jarige gemiddelde, wat uitkomt op €11,93 voor 60% grove uien (week 13).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De gemiddelde beursnotering voor de 60% grof over de jaren heen.

Baalprijzen
Voor de 30% tot 60% grove uien noteerde beurs Goes deze week een plus van €0,25. De overige regionale beurzen noteerden onveranderd, en gaven tevens een rustige stemming. De baalprijzen zijn al wekenlang stabiel. Alleen voor de grovere maten lijkt er wat ruimte te zijn.

Baalprijzen week 13 Laag Hoog
Onder 50 millimeter €9 €10
45 tot 65 millimeter en 50 tot 70 millimeter €9 €11
60 millimeter opwaarts €12 €14,50
80 millimeter opwaarts €20 €21
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden