Inside: Uienmarkt

Brazilië nog één week aan de markt?

20 April 2018 - 2 reacties

Door de vraag naar Nederlandse uien vanuit Brazilië was het vorige week een erg drukke week in de uiensector. Deze week is de rust wedergekeerd. Naar verwachting is Brazilië tot koningsdag aan de markt. Welke invloed heeft dit op de uienprijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week zorgde Brazilië voor veel stemming op de uienmarkt. Van deze stemming is op dit moment weinig meer te merken. De prijzen voor de grove uien hebben vorige week een stapje gemaakt maar de grootste drukte lijkt nu voorbij en de prijs stabiliseert.

Aanvankelijk werd gedacht dat Brazilië vijf weken met flinke volumes aan de markt zou zijn. Verwerkers hebben hier snel op geanticipeerd en hebben vorige week grote volumes uien ingekocht.  Nu blijkt echter dat voor Koningsdag alle uien opgeladen moeten zijn. Het gevolg is dat de verwerking zich meer dan voldoende heeft ingedekt op vraag van Brazilië en nu een aftastende houding aanneemt.

Grove uien
Na Koningsdag schakelt Brazilië over op één van hun eigen teeltgebieden. Het blijft moeilijk te voorspellen of zij daarna nog in Nederland aan de markt komen.  

De bestemmingen die in Europa momenteel aan de markt zijn vragen voornamelijk naar grove uien en ook de uien die naar Brazilië gaan hebben een grove maatsortering. De verhouding tussen de middelsortering en de grove uien komt daardoor meer onder druk te staan. Op 15 mei begint de ramadan, dit zou voor een kleine oplevering kunnen zorgen voor de middelsortering.

Kwaliteit
De kwaliteit van de uien blijft dit seizoen bepalend. Voor de goede partijen blijft er tot het einde van het seizoen markt. De grofte, kleur en kwaliteit moeten dan wel goed zijn. Dat er een groot verschil is in kwaliteit wordt aangetoond in de noteringen van de regionale beurzen. De spreiding in de noteringspijzen is dit teeltseizoen erg groot.

Regionale beurzen
Regionale beurzen Emmeloord en Middenmeer noteren deze week onveranderd in hun noteringspijzen. Daarnaast geven beide beurzen een rustige stemming aan voor de 60% grove uien. Voor de 30-60% grove uien noteert Middenmeer een rustige stemming en Emmeloord een flauwe stemming.

Beurs Goes laat een lichte stijging zien in de noteringspijzen. Voor zowel de 30-60% grove uien als de 60% grove uien wordt er een plus van € 0.25 genoteerd.

In de baalprijzen blijft de spreiding ook erg groot. Er zijn veel verschillende bestemmingen met alleen hun eigen kwaliteitseisen. Actuele baalprijzen vindt u in de boerenbusiness database.

 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden