Exportgebied toegelicht

Oost-Europa: zal de vraag nog losbarsten?

23 April 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week richten we ons niet op 1 land, maar kijken we naar de huidige situatie in Oost-Europa. De landen in Oost-Europa vragen meer uien dan vorig jaar, maar de vraag naar serieuze volumes moet nog losbarsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al geruime tijd is bekend dat er in Oost-Europa problemen zijn geweest met het oogsten van uien. Dit door de vele regen die er is gevallen. Veel uien uit Polen en Tsjechië konden hierdoor niet worden binnengereden. De kwaliteit van de uien die wel zijn binnengereden, is erg slecht. Al met al zou dit erop kunnen duiden dat er minder eigen oogst in Oost-Europa beschikbaar is.

Meer export
De exportcijfers naar de landen uit Oost-Europa laten, ten opzichte van vorig jaar, een positief verschil zien. Echter, in de meeste landen lopen ze wel achter op seizoen 2015. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de exportcijfers naar een aantal landen uit Oost-Europa (tot en met week 13).

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Landen 2017 (in tonnen) 2016 (in tonnen) 2015 (in tonnen)
Polen 2.838 644 5.270
Hongarije 1.527 369 1.003
Tsjechië 1.466 406 2.854
Roemenië 1.335 955 2.162
Bulgarije 808 7 1.039
Servië 708 229 1.435
Slowakije 131 - 82
Slovenië 64 50 158

Eigen product
Ondanks de positieve exportcijfers, wil de vraag nog niet losbarsten. Er is wel vraag vanuit Oost-Europa, maar dan vooral voor lagere prijzen. Op dit moment is er nog voldoende eigen product beschikbaar, maar op de korte termijn wordt verwacht dat landen uit Oost-Europa (met als vlaggendrager Polen) steviger aan de markt gaan komen.

De problemen met de eigen oogst moeten er op den duur voor zorgen dat de lokale uienvoorraad leeg zal raken. Daardoor zou de vraag naar Nederlandse uien toe moeten nemen. Een aantal uienexporteurs had echter verwacht dat er op dit moment al meer vraag vanuit Oost-Europa zou zijn.

Betere balans in de uienmarkt
Wanneer Oost-Europa aan de markt komt, kan dit voor een betere balans in de markt zorgen. Op dit moment gaat de middelsortering moeilijk weg en hebben verwerkers veel uien op voorraad. Ook uien die kwalitatief wat minder zijn worden vaak nog naar Oost-Europa geëxporteerd. Dit zorgt voor een goede bodem onder de exportcijfers.

Op langere termijn worden er lokaal steeds meer uien geteeld in Oost-Europa; met name in Polen groeit de uienteelt sterk. De teelt- en bewaarcondities worden steeds beter. Hierdoor vormen de landen in Oost-Europa een steeds grotere concurrent voor de Nederlandse uiensector.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden