Inside: Akkerbouw

Gaat de peenprijs door de 300 euro heen?

26 April 2018 - Anne Jan Doorn

De prijs van peen stijgt en maakt opnieuw flinke stappen, maar toch blijft er grote variatie bestaan zowel in prijs als kwaliteit. Gaat de peenprijs door de grens van €300 heen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week is er B-peen verhandeld voor €250 tot €275 per kist, in vergelijking tot 1 maand terug is de prijs met bijna €50 per kist gestegen. De genoemde prijzen zijn echter de bovenkant van de markt, want de handelaren geven namelijk een prijsrange van €150 tot €250 per kist aan.

Door de recente prijsstijgingen zijn de verwachtingen hooggespannen. Kan de prijs nog naar de €300 per kist? De verwachting van handelaren is dat dit zeker gaat gebeuren en dit bedrag zou zelfs op korte termijn al betaald kunnen worden. Er zijn 2 factoren die daarbij een rol spelen.

De voorraad goede kwaliteit peen neemt snel af

2 factoren
Allereerst zijn we in Nederland snel door de peenvoorraad heen; zeker met de goede kwaliteit peen gaat het hard. Daarnaast is er vraag vanuit bijna alle landen om Nederland heen. Zo is er goede vraag vanuit Oost-Europa en Finland, en in Italië worden hoge prijzen voor de peen betaald.

Handelaren manen in 1 adem tevens tot voorzichtigheid. De komende 2 weken zijn er veel feestdagen in Europa, en vooruitlopend daarop was de handel druk. Echter, de komende tijd verwachten zij dat het rustiger wordt. De €250 per kist (en misschien zelfs €300 per kist) wordt alleen betaald voor topkwaliteit

Daarentegen is er juist veel slechte kwaliteit peen. Volgens handelaren worden ook zakengedaan voor €50 per kist. Ook vinden zij dat de peen speculatief te lang vastgehouden wordt.

Veel vraag naar schalenpeen
Beursleider Maas van de Heuvel (LNCN) noemt dat de stemming vast is en dat er veel vraag is naar schalenpeen, maar er is bijna geen schalenpeen voor handen. De prijs van schalenpeen beweegt zich in de range van €26 tot €35, een stijging van €1,50 ten opzichte van de week ervoor.

Beurs Middenmeer noteerde in week 17 onveranderd €20 tot €25 per 100 kilo. In week 16 noteerde de landbouwbeurs LNCN tussen de €25 en €30 per kilo voor B-peen, €2 meer dan de week ervoor.

Volgend seizoen
Insiders beklemtonen dat de peenkwaliteit naar een hoger niveau toe moet, om zodoende aantrekkelijk te blijven voor afnemers in het buitenland. Het huidige seizoen, met veel product van slechte kwaliteit, werkt nadelig voor de sector. Later zaaien kan zorgen voor een betere kwaliteit, zo wordt als advies genoemd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden