Inside: Uienmarkt

Kwaliteit bepalend voor afloop seizoen

27 April 2018

Er is al maanden een tweedeling in de markt aanwezig. Het verschil in kwaliteit zorgt voor een grote spreiding in de markt. Naar kwalitatief goede en grove uien zal in de rest van het seizoen nog vraag blijven. Echter, door de voorraden bij de verwerkers liep het deze week niet echt storm op de uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn deze week weinig transacties geweest op de uienmarkt. Door het feit dat de handel 2 weken geleden positie heeft ingenomen en de (voorlopige) vraag vanuit Brazilië is ingedekt, is de handel deze week niet kooplustig en worden de eigen voorraden eerst opgemaakt. Dat de boten naar Brazilië deze week vol moeten zitten, wil niet zeggen dat ze helemaal niet meer aan de markt komen. Het blijft een lastig te voorspellen afzetgebied.

Bestemmingen voor Nederlandse uien
De vraag naar goede en grove uien zal tot het einde van het seizoen doorlopen. Voor de grove uien zijn er vanuit diverse windstreken bestemmingen. Voor de kwalitatief mindere uien is het een lastiger verhaal. Al lange tijd is er een tweedeling op de markt, waarbij het onderscheid tussen kwalitatief goede en mindere uien steeds groter is geworden. Voor telers die nu nog uien in de schuur hebben liggen, is het zaak om kritisch naar de kwaliteit van de uien te kijken.

Voor de kwalitatief mindere uien zou het een welkome opsteker zijn als Oost-Europa, en dan met name Polen, steviger aan de markt zou komen. Op dit moment is er wel wat vraag vanuit Oost-Europa, maar voor erg lage prijzen. Door de teelt en oogstproblemen eerder dit seizoen is er de hoop dat Oost-Europa op korte termijn in Nederland aan de markt gaat komen, maar voorlopig zijn daar nog geen concrete aanwijzingen voor.

De export naar Mauritanië zal voorlopig in de ijskast gezet moeten worden. Doordat de markt stampvol is, heeft het land tot 15 mei 2018 een importverbod op Nederlandse uien ingesteld.

Rode uien
De export van rode uien is momenteel redelijk te noemen. Er is echter wel veel aanbod in de markt en ook bij de rode uien zijn er grote voorraden bij de verwerking. Beurs Emmeloord noteert deze week €14,50 tot €18 voor de rode 60% grove uien.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering in Emmeloord voor de 60% grove uien. 

Waar beurs Emmeloord deze week onveranderd noteerde, laten Middenmeer en Goes een daling zien. Middenmeer noteert een min van €0,50 voor de 30% tot 60% en noteert tevens een min van €0,25 voor de 60%. Beurs Goes noteert voor beide maatsorteringen een min van €0,25.De gemiddelde beursnotering voor de 60% grove uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden