Inside Uien

Mauritanië stelt importverbod in

30 April 2018

Uienimporteurs uit Mauritanië hebben de toevoer van Nederlandse uien tijdelijk een halt toegeroepen. Dit terwijl de islamitische feestdagen voor de deur staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mauritanië neemt tot 15 mei geen Nederlandse uien af, omdat de markt overvol is. Dit hebben de importeurs zelf besloten, wat betekent dat er geen sprake is van een importverbod dat is opgelegd door de overheid. Een dergelijk verbod komt wel vaker voor in de uiensector, deels als maatregel om de eigen teelt de beschermen.

Echter, Mauritanië is een grote zandbak, waardoor het onmogelijk is om er uien te telen. De importeurs zijn het zat dat de markt door de Nederlandse exporteurs wordt vol gezet. Er is zoveel aanbod dat de uien worden gedumpt, of tegen dumpprijzen worden doorverkocht naar Mali.

Islamitische feestdagen
De sanctie valt gelijk met het ingaan van de ramadan, welke van 15 mei tot 14 juni palatsvindt. Nederlandse exporteurs verwachten dat de ramadan slechts een beperkte invloed gaat hebben op de markt. Er zijn namelijk al legio uien op voorraad, en veel Afrikaanse landen hebben nu eigen oogst.

De hogere consumptie zal er wellicht wel voor kunnen zorgen dat de Afrikaanse voorraden slinken, waardoor er meer uien nodig zijn rondom het Suikerfeest.

Belangrijke afnemer
Mauritanië is een belangrijke afnemer van Nederlandse uien. Dit jaar doen zijn zelfs mee in de top 5 van grootste afnemers (54.871 ton tot week 14). Vorig teeltjaar nam het land 53.750 ton uien af en dat betekent dat de afzet naar Mauritanië vooroploopt op vorig jaar.De export naar Mauritanië kwam vorig teeltjaar uit op 53.750 ton uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden