Inside: Uienmarkt

Weinig transacties op de uienmarkt

11 Mei 2018

De situatie op de uienmarkt is vergelijkbaar met vorige week. De handel koopt weinig uien, terwijl het aanbod steeds groter wordt. Sorteerders maken eerst hun voorraden op voordat er nieuwe uien worden bijgekocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Week 16 was 1 van de weken waarin Brazilië flink aan de markt was. Er gaan op dit moment nog steeds uien naar Brazilië, maar niet meer in de grote volumes van de voorgaande weken. Uit de meest recente exportcijfers (week 16) blijkt dat het exportvolume naar Brazilië op ruim 4.000 ton lag, en dat er wereldwijd 19.000 ton geëxporteerd werd. Week 17 zal waarschijnlijk een vergelijkbaar beeld laten zien, waarna het volume door het 'wegvallen' van Brazilië zal dalen.

Exportrecord
In vergelijking tot de voorgaande jaren, vormen de exportcijfers van dit teeltseizoen een absoluut record. Tot en met week 16 zijn er 975.433 ton uien geëxporteerd. Dit is 11,8% meer dan vorig jaar en 7,2% meer dan het vorige exportrecord (tot en met week 16) in teeltseizoen 2015.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De exportcijfers van dit jaar lopen ver voor op voorgaande jaren.

Emmeloord noteert toch
In verband met Hemelvaart noteerde beurs Emmeloord deze week 1 dag eerder dan normaal. Het was op voorhand niet de bedoeling dat Emmeloord zou noteren, maar de bijzondere situatie waarin de uienmarkt zich bevindt, noodzaakte om tot een notering te komen. Net als vorig week gaven beurs Emmeloord en Middenmeer een flauwe stemming weer bij hun noteringen. Dit houdt in dat het aanbod momenteel groter is dan de vraag.

Alle 3 de regionale beurzen geven aan dat €9 de top van de markt is voor de grove maatsortering. Wanneer alle 3 de beurzen naast elkaar worden neergelegd, dan wordt er voor de 60% grove uien €6 tot €9 genoteerd en voor de 30% tot 60% grove uien €4 tot €7.

Baalprijzen
In de baalprijzen staat de middelsortering licht onder druk. Er is veel aanbod en afzetkanalen zijn er niet in overvloed. Hierdoor wordt er eerder met lagere baalprijzen genoegen genomen. Ook de 60 tot 80 millimeter staat licht onder druk. De spreiding blijft echter groot door de verschillende bestemmingen. De baalprijzen voor de 80 millimeter opwaarts blijven stabiel.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden