Inside Uien

Uienprijzen lijken te stabiliseren

18 Mei 2018

Er zijn deze week veel uien gekocht. Telers zien het einde van het seizoen in zicht komen, en nemen daarom afscheid van hun uien voor prijzen waar de langbewaarder op voorhand niet op had gehoopt. Is de bodem in de uienprijzen gezien, en welk sentiment hangt er boven de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ondertoon in de markt was deze week positiever dan in de afgelopen weken. Dit komt voornamelijk doordat Ivoorkust 1 boot uien heeft afgenomen. De islamitische feestdagen zouden daarnaast voor extra afzet richting Afrika kunnen zorgen.

Voor de uien met een mindere kwaliteit is Polen nu goed aan de markt. De uien die bestemd zijn voor de schillerij worden momenteel flink gevraagd. Daarnaast heeft de baalprijs voor de middelsortering in Polen een stapje gemaakt.

Het is lastiger voor de uien met een mindere kwaliteit

Veel aanbod
Er is momenteel veel aanbod in de markt. Daarnaast is het algemene beeld is dat veel uien op dit moment hard slijten. Met het warme weer in aantocht, kiezen veel telers ervoor om de uien niet langer te laten liggen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ook de goede uien sneller van de hand zijn gedaan.

Voor de uien die kwalitatief minder zijn, wordt het een lastiger verhaal. Voor de gangbare markt lijkt men alleen op zoek naar uien met een goede kwaliteit. De partijen die kwalitatief minder zijn, lijken veroordeeld tot de industriemarkt.

Uienprijzen lijken te stabiliseren
Doordat er veel aanbod is, hebben de uienprijzen de afgelopen 3 weken een stap teruggezet. Voor goede en grove uien ligt de range tussen de €6 en €8. Voorlopig lijkt de markt tussen dit prijsniveau te stabiliseren. De beursprijzen tonen een vergelijkbaar beeld. In Emmeloord wordt voor de 60% opwaarts €5 tot €7,50 genoteerd. In Middenmeer en Goes wordt voor deze maatsortering €6 tot €8 genoteerd.

Wanneer alle regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, wordt voor de 30% tot 60% grove uien €4 tot €6 genoteerd. De regionale beurzen uit Emmeloord en Middenmeer geven ook deze week een flauwe stemming aan, wat inhoudt dat het aanbod groter is dan de vraag.

Baalprijzen
De baalprijzen zijn vergelijkbaar met die van vorige week. Voor sommige bestemmingen hebben de baalprijzen voor de middelsortering een stapje gemaakt. Dit geldt echter lang niet voor elke bestemming en de spreiding blijft daardoor groot.

Baalprijzen week 20 Laag Hoog
Onder de 50 millimeter € 8 € 9
45 tot 65 millimeter en 50 tot 70 millimeter € 8 € 11
60 millimeter opwaarts € 12 € 16
80 millimeter opwaarts € 17 € 21
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden