Inside Uien

Rode uienpool Flevo Onions groot succes

27 Juni 2018 - Niels van der Boom

"Voor het vierde jaar op rij is de pool voor rode uien van Flevo Onions een succes", zo zegt poolbeheerder Remko Wilms. Telers kregen eind juni wederom een prijs voorgeschoteld die tot tevredenheid stemt. De interesse neemt duidelijk toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resultaat van de bewaarpool voor rode uien komt over afgelopen seizoen uit op €16,03 per 100 kilo (in week 13), inclusief vergoeding voor Global Gap en exclusief weegkosten. Tevens heeft de poolcommissie besloten om €0,50 per 100 kilo (70 millimeter opwaarts) toeslag te betalen. "In de rode uien wordt grofte nog nadrukkelijker gevraagd en dus beloond", zegt poolbeheerder Remko Wilms.

16,03

euro

per 100 kilo bedraagt het netto-resultaat

Laat verkoopseizoen
De gele bewaarpool kent een looptijd van week 48 tot en met week 20, terwijl de verkoop uit de rode pool hoofdzakelijk pas in week 13 startte. Het zwaartepunt lag daarmee precies in de 'dure weken'. De uitbetaalprijs per individuele teler ligt daarmee hoger. "De telers zijn ronduit tevreden met het resultaat", weet Wilms. "De pool bestaat nu 4 jaar en is een doorslaand succes. Je ziet dan ook een verschuiving van geel naar rood (in beide pools) plaatsvinden. Kijkend naar het landelijk areaal, dan is het volume in de pool substantieel."

Kistenbewaring is een must voor wie rode uien aan Flevo Onions wil leveren. Telers zijn dan ook realistisch over het prijsverschil van €7, vergeleken met geel. Aan de teelt kleeft meer risico en de bewaarkosten liggen hoger. De opbrengst verschilt inmiddels niet veel meer, zo is de ervaring van Wilms. "De toprassen van rode uien zitten in het kielzog van geel."

De telers die over een kistenbewaring en koeling beschikken, schakelen het eerst over op de rode uien; soms betreft het ook ex-peentelers die al over die mogelijkheden beschikken (in Groningen is dit het geval). In Flevoland worden relatief veel nieuwe bewaarloodsen gebouwd, waarbij kistenbewaring direct het uitgangspunt is. "Mag een teler opnieuw kiezen, dan gaan ze allemaal voor bewaren in kisten", weet Wilms.

Volume gelijk houden
De kwaliteit van de rode uien was goed. Qua gemiddeld percentage eindigt het iets hoger dan geel (zo’n 7,4%). De afzet van de rode uien gebeurt vooral lokaal, in Europa en niet overzees. Al zijn de eerste fijnere partijen uit de pool afgezet naar Azië, toen daar ineens vraag naar rode uien ontstond.

Het volume in de pool blijft komend seizoen stabiel, al zal het areaal naar verwachting toenemen. "Laten we het quotum in de pool toenemen, dan verliezen we onze wendbaarheid", aldus de uienman. "Snel inspelen op de uitdagingen die het seizoen brengt, wordt dan steeds moeilijker", sluit Wilms af.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden