Inside Akkerbouw

Aanbod komt op gang in gezonde peenmarkt

17 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De prijzen voor de eerste nieuwe peen bleven in eerste instantie op het hoge niveau van vorig seizoen steken, maar volgens handelaren zakt de prijs nu weer iets. Ondertussen staat de peen in Groot-Brittannië er (als gevolg van de droogte) erg slecht bij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens diverse handelaren wordt er nog wel €30 per 100 kilo betaald, maar liggen de prijzen inmiddels ook lager (tot €25 per 100 kilo voor veldgewas B-peen). Dat komt vooral doordat het aanbod goed op gang komt; met name in Limburg is dat het geval. Ook in Duitsland is inmiddels eigen oogst beschikbaar.

Voor de grovere C-peen wordt meer betaald (tot €35 per 100 kilo). Simpelweg omdat het aanbod schaars is. Echter, niet overal is er al veel aanbod. Handelaren melden wel dat de markt gezond is, omdat de oude oogst op tijd weg was. Vorig jaar was dat het geval, en werden de nieuwe wortels gehinderd door de oude wortels.

Opbrengsten van 50 tot 60 ton per hectare

Opbrengsten zijn redelijk
De opbrengsten vallen tot nu toe nog niet tegen en liggen rond de 50 tot 60 ton per hectare. Over het algemeen is de kwaliteit goed, al wordt er wel melding gemaakt van percelen (lichte gronden) die niet schurftvrij zijn. Veel peen gaat nu nog naar de versmarkt in Nederland of naar grote spoelers in België.

In Groot-Brittannië verwacht men wel dat de oogst de laagste oogst gaat zijn in een decennia tijd. Daardoor zal er meer peen ingevoerd moeten worden. De telers verwachten dat de opbrengsten met 30% tot 40% gaan afnemen.

Dunne peen
De reden voor de lagere opbrengsten is dat de belangrijkste productiegebieden in het begin te maken hadden met een lange, natte winter en vervolgens te maken kregen met hoge temperaturen en droogte. Volgens Britse media zou de peen op het eiland nog steeds potlood dik zijn.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden