Inside Uien

Hoge verwachtingen, weinig transacties

3 Augustus 2018

Er wordt op het moment veel gesproken over de situatie op de uienmarkt. Telers hebben hoge verwachtingen van het prijsniveau voor dit seizoen, maar is er ook voldoende animo om uien voor deze prijzen te betalen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De droogte en hitte hebben ervoor gezorgd dat er in korte tijd hoge verwachtingen voor de prijs zijn ontstaan. De eerste notering voor zaaiuien bevestigd dit, want de notering ligt beduidend hoger dan vorig jaar. Toen waren er uien in overschot, nu wordt het lastig om goede opbrengsten en groftes te behalen.

De beurs van Emmeloord komt voor de 30% tot 60% grove uien (zaaiuien af land) uit op een prijsranche van €17 tot €20. Voor de 60% grove uien is nog geen notering neergezet, omdat er te weinig transacties bekend waren. 

Na een aantal jaren met slechte prijzen willen telers dit jaar genoeg ontvangen voor hun zaaiuien. Met de lage opbrengsten en hoge kosten die zij dit jaar moeten maken, is dit geen overbodige luxe. De uientelers vragen daarom flinke prijzen voor hun zaaiuien (vaak vanaf €25 af land). De verwerkers en exporteurs gaan hier (nog) niet in mee en kopen dus weinig uien.

Weinig transacties
De handel is (nog) niet bereid om de risico’s, die bij een hoog prijsniveau horen, te lopen. In de baal kunnen zij niet de prijzen maken die bij het huidige sentiment horen. Ook over veel exportbestemmingen heerst nog onzekerheid, waardoor veel handelspartijen zich rustig houden.

Er wordt al wel gespeculeerd over het opengaan van de markt in Senegal. Er doen verschillende verhalen de ronde, maar voorlopig is nog niets concreets bekend. Het opengaan van deze markt is belangrijk, omdat de markt in Senegal een belangrijke graadmeter is voor de Nederlandse uienexport.

Plantuien
De range waarvoor plantuien worden gekocht, is groot. De regionale beurs in Goes noteert deze week €16 tot €24. Het verschil zit hem voornamelijk in de grofte van de uien. Met name in het zuidwesten van het land zijn er percelen die moeite hebben om een fatsoenlijke grofte te behalen.

Veel verpakkers werden daarom met een 'grofte clausule'. Zij betalen een basisprijs en bij een bepaalde groftepercentage kunnen telers meer voor hun plantuien ontvangen.De spreiding op de beurs in Goes is behoorlijk groot.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden