Inside Uien

Eerste proefrooiingen in uien vallen niet mee

10 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 35 reacties

Er komen geen topopbrengsten in de uien, daar is iedereen het over eens. Ook weet iedereen dat de situatie sterk verschilt per regio en zelfs tussen percelen in dezelfde regio zijn grote verschillen te zien. Maar, waar komen de gemiddelde opbrengsten op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de provincie Limburg gaan de opbrengsten tegenvallen. "De opbrengsten van de zaaiuien liggen volgens de eerste proefrooiingen rond de 30 tot 50 ton per hectare. De opkomst is in veel gevallen goed. Doordat het in Limburg vaak nog warmer is dan elders in het land, is maar 10% tot 20% van deze uien grof", aldus Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot.

In Zeeland vallen de opbrengsten gemiddeld gezien nog lager uit. Met de hoge temperaturen van vorige week kwam er een complete tripsexplosie, waardoor de uien binnen de kortste keren grijs waren. "Er zijn percelen die nog niet aan de 25 ton per hectare komen", volgens Vroegindeweij. "Al zijn er ook percelen met 30 ton per hectare. In sommige gevallen worden de percelen niet gerooid."

Drenthe is uitzondering
De provincie Drenthe is min of meer een uitzondering. Er werd daar tussen de 42 en 86 ton per hectare gerooid, zo blijkt uit de proefrooiing. Het percentage grove uien is daar over het algemeen redelijk. Ook in de Noordoostpolder zijn wel wat betere percelen te vinden, al is er weinig product van 60 millimeter opwaarts.

In de provincie Groningen schat men dat de opbrengsten tussen de 30 en 40 ton gaan uitkomen. In de Flevopolders zijn percelen waar nog wel 50 tot 60 ton gerooid wordt, maar er zijn ook percelen waar dat veel minder is.

Bewaring lastig
Verschillende telers zullen de uien voor Kerst moeten verkopen, zo verwacht Vroegindeweij. "In diverse percelen was het niet goed mogelijk nog bespuitingen met maleïne hydrazide (MH) te doen, omdat er al zoveel tripsaantasting was of de uien al zo goed als afgestorven waren. De vraag is nog ook maar of de uien, waarop wel MH gespoten is, het ook opnemen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden