Shutterstock

Inside Uien

Komen de grove uien dit jaar uit China?

20 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Binnen de uienmarkt verschuift de vraag in toenemende mate van fijne naar middel en grove sorteringen. Deze tendens is dit seizoen een grote uitdaging voor sorteerders en exporteurs. Kan import uit China het probleem oplossen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fijne uiensortering van dit jaar houdt de sector bezig, zo beaamt ook Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association. Het is niet voor het eerst dat er uien uit China worden geïmporteerd, maar een kunstgreep blijft het wel. Het is namelijk niet geheel zonder risico.

Transportvoordeel?
Veel Chinese uien worden in de provincie Shandong, rond de stad Qingdao (wat aan de Gele Zee ligt), geteeld. Daar komt tevens veel knoflook vandaan. Het ligt op een afstand van hemelsbreed bijna 8.500 kilometer vanaf Rotterdam. Insiders noemen als voordeel dat de transportkosten op dit moment relatief laag liggen, wat door de dalende prijzen in het containervervoer komt. Het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten (VS) en China zou hieraan ten grondslag liggen.

De World Container Index 'Shanghai-Rotterdam' laat echter een ander beeld zien. Die bevindt zich namelijk op het hoogste niveau in 1 jaar tijd. Voor een 40-voets container moet $1.870 betaald worden. Dit voorjaar was dat nog minder dan $1.000.

Kosten behapbaar
William Nannes van exportbedrijf J.P Beemsterboer is bekend met import uit China. "De kosten liggen momenteel rond de €27 per 100 kilo, geleverd in Rotterdam. Daar komen nog €1 verladingskosten bij op. Binnenlands transport kost €0,75 tot €1,25. Afgezien van de kwaliteit en het risico zijn die kosten behapbaar." Een andere insider hoort prijzen van €29 per 100 kilo in 10 kilo zakken. Het gaat om uien in de maat 60 tot 80 millimeter.

Nannes is bekend met het verhaal en weet dat er momenteel uien uit China worden geïmporteerd. "Vanuit Singapore worden uien uit in China gekocht, tegen veel lager prijzen dan die we in Nederland hebben. De beschikbaarheid en kleur zijn goed. Een alternatief kan zijn dat uien vanuit China direct naar de koper worden verscheept, in bijvoorbeeld het Caribisch gebied."

Dichter bij huis
Er wordt ook gekeken naar het Midden-Oosten, voor levering van grove uien van goede kwaliteit. Volgens insiders beschikt ook Spanje over een goede uienoogst. Spanje is in staat om exportbestemmingen als Brazilië te bedienen, maar insiders vragen zich af of de binnenlandse vraag niet een groot gedeelte van de uienoogst opeist.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden