Agrifoto

Inside Akkerbouw

Waar gaat de prijs van bewaarpeen heen?

25 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Door de aanhoudende droogte loopt de oogst van bewaarpeen ver achter op schema. De oogst is nu, met behulp van beregening, wel volop begonnen. Prijzen liggen ...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grootste deel van de bewaarpeen moet nog geoogst worden. Normaal gesproken is eind oktober het meeste wel gerooid, maar nu is naar schatting nog maar ongeveer 10% binnen. Enige risico van de late oogst is dat vorst voor problemen kan zorgen. Over het algemeen zijn de rooiomstandigheden goed, doordat er voldoende loof aan de peen zit.

Peenprijs
De peenprijs beweegt op een hoog niveau, met nog steeds prijzen van €22 tot €25 per 100 kilo (afland) op de beurs in Emmeloord. Dat hoge niveau begon al met de hoge prijs van eind vorig seizoen, en zette door waardoor de vroege peen soms al zonder volledig op gewicht te zijn, geoogst werd. Die situatie is inmiddels voorbij, maar nog steeds is de peenprijs hoog. De vraag is of de prijs op dit hoge niveau zal kunnen blijven staan.

Prijsvorming
Niemand kan de prijs vooraf voorspellen, toch zijn er mogelijke redenen die voor een prijsdaling zouden kunnen zorgen. Een daarvan is dat, nu de oogst op gang komt, blijkt dat de opbrengst van de peen in Nederland toch wel redelijk is, zeker in Flevoland.

Ook de kwaliteit van de peen is goed en een grote uitval van probleempartijen zoals vorig jaar wordt niet verwacht. Toch zijn er ook voldoende argumenten te noemen waarom de peenprijs wel hoog blijft.

  1. Opbrengsten niet overal in Nederland goed
    Opbrengsten kunnen in Flevoland en waar beregend werd goed zijn. Er zijn wel degelijk gebieden waar de opbrengsten minder zijn, zo stelt Robert Schilder, salesmanager Benelux en Scandinavië bij Bejo Zaden. “In bijvoorbeeld Noord-Groningen en Zeeland, waar inmiddels ook een flink areaal peen staat, zijn de opbrengsten duidelijk minder.
  2. Mindere opbrengsten in Europa
    Ook buiten Nederland vallen de opbrengsten tegen. Dit geldt zowel voor Duitsland, België als ook het noordelijke deel van Polen. Volgens het Poolse bureau voor statistiek liggen de opbrengsten van peen zo’n 10% lager.
  3. Uniformiteit is minder door droogte
    Ook de uniformiteit van het product valt tegen. “Waar men niet heeft kunnen beregenen is de uniformiteit van het gewas duidelijk minder. Er is veel ondermaat en misvorming, dat betekent uiteindelijk ook mindere netto opbrengsten”, zegt Schilder.
  4. Peenprijs Spanje slecht
    Hoewel Spanje wel anticipeert op minder peen uit de rest van Europa, wordt er geen fors groter areaal ingezaaid. "Dit omdat Spaanse telers de afgelopen jaren hun peen hebben moeten afzetten beneden kostprijs en peen dus weinig aantrekkelijk is”, weet Schilder. Zij gaan wel wat uitbreiden in deze teelt maar niet meer dan ongeveer 10%. De peen uit Spanje komt pas op z’n vroegst in maart/april.
  5. Kwaliteitsproblemen door minder grond in kisten
    Door de droge grond komt er maar weinig grond mee in de kisten wat een hogere kans op uitdroging kan opleveren. Daarnaast betekent dit minder bescherming voor de peen tijdens het rooien wat huid beschadiging kan opleveren en een hogere kans op uitdroging. Dit kan dus voor kwaliteitsproblemen gaan zorgen in de lange bewaring. Er wordt echter wel beregend om meer grond mee de kist in te krijgen.
  6. Effect beregenen onbekend
    Dat beregenen kan echter ook nog effect op de kwaliteit van de peen hebben, hoewel dit onbekend is zegt Frans van der Ploeg, gewasspecialist bij Hazera. “Of dit beregenen straks effect op de peen zal hebben in de bewaring weet niemand, omdat het nog nooit is gedaan.”

Kortom, terwijl de oogst volgende week met een koeler weertype volop zal losbarsten, heeft de teler voorlopig geen reden om te vrezen voor forse prijsdalingen. Wel is oogst 2018 bijzonder door het late tijdstip en moeten extra kosten gemaakt worden voor de beregening.

De B peen noteringen op de beurzen in Emmeloord en Middenmeer.

 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden