Inside Uien

Oogstjaar 2018 is er een van uitersten

21 December 2018

Het is in de weken voor Kerst en Nieuwjaar weleens drukker geweest op de uienmarkt. Nadat er vorige week nog een boot werd geladen met Afrika als eindbestemming, lijkt het tempo er nu uit te zijn. Wat betekent dit voor de komende periode?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn spannende tijden op de markt; zeker nu de rust zo nadrukkelijk aanwezig is. Wanneer we kijken de export, dan voltrok dit seizoen zich veelbelovend. In het inkoopkanaal werden forse stappen gezet, met in week 47 de grootste stap (+€10,50 voor de 30% tot 60% grove uien op de notering in Goes). Het leek niet op te kunnen en de euforie schoot wortel op de uienmarkt.

Euforie verdwenen?
Het is nu 4 weken later en er wordt hard aan de poten van de 'euforie-stoel' gezaagd. De telers die op zoek zijn naar een bieding, merken dat de kopers minder toeschietelijk zijn. Degenen die roepen dat ze gemakkelijk een bieding van €60 kunnen krijgen, worden door hun collega’s (die naar die biedingen op zoek zijn) uitgedaagd met namen en adressen te komen.

De werkelijkheid is namelijk dat het op dit moment erg lastig is om uien te verkopen. De transactielijst van Holland Onion Association (HOA) laat zelfs in de tweede helft van week 50 helemaal geen transacties zien en in de eerste helft van week 51 slechts 1. 

Vrijwel geen transacties bekend bij Holland Onion Association.

Feestdagen in aantocht
De komende 2 weken zijn gebroken weken (Kerst en Nieuwjaar), waardoor veel bedrijven stilliggen of hun activiteiten op een laag pit hebben staan. Ook de frequenties van de regionale noteringen vallen terug, waardoor er in de komende week alleen een uiennotering uit Emmeloord is te verwachten.

De sector wacht daarnaast op duidelijkheid vanuit Afrika. Ivoorkust heeft al aangegeven dat het alternatieven heeft gevonden, onder meer in haar eigen teelt. Senegal zal eerst nieuwe vergunningen of licenties moeten afgeven, alvorens er uien kunnen worden geleverd. Als die er niet zijn, is het spitsroeden lopen voor exporteurs.

Al zijn er voorlopig zoveel uien naar Senegal onderweg dat januari wel kan worden overbrugd. De eigen teelt zal in februari nog niet oogstrijp zijn, waardoor er nog een volume zal moeten worden geïmporteerd. Naar de hoeveelheid is het echter gissen.

Hoe spannend wordt de tweede helft?
De tweede helft van het afzetseizoen zal ongetwijfeld spannend worden. De hoeveelheid uien in Nederland mag dan beperkt zijn, Afrika zal wel nodig zijn om de gang in de export te houden. Als Ivoorkust (eigen teelt) en Mauritanië (hoge prijzen) niet aan de markt zijn, dan is het wel prettig als er snel duidelijkheid komt vanuit Senegal.

En hoe snel zijn er uien van de nieuwe oogst beschikbaar, welke onder meer als alternatief kunnen dienen voor reguliere afnemers van Nederlandse uien? Er zijn vragen te over. Het is te hopen dat er spoedig duidelijkheid komt.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden