Shutterstock

Inside Uien

Turkije heeft snel uien nodig

16 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Turkije meldt woensdag 16 januari tijdelijk de importheffing op uien op te heffen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge uienprijs in het land. Kan het land interessant zijn voor Nederlandse exporteurs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaliter hanteert Turkije een importheffing van 50% op uien, maar die heeft het land nu tot en met februari 2019 opgeheven. Het kan wellicht een kans zijn voor Nederlandse exporteurs, vooral omdat de uienprijs in het land momenteel erg hoog is.

Er gaan doorgaans niet veel uien naar Turkije. De export daalde van 400 ton in 2016 naar 27,5 ton in 2017. Dit had voornamelijk te maken met het invoeren van de importheffing. Eerder werden namelijk weleens grotere hoeveelheden naar het land geëxporteerd.

Tekort aan uien
Dat de heffing teniet is gedaan, heeft een duidelijke reden. Lokale media melden dat er een groot tekort is aan uien. De consumenten in het land kunnen daardoor niet of nauwelijks aan uien komen, wat er tevens voor zorgt dat de prijzen enorm hoog zijn. 

William Nannes, inkoper bij Beemsterboer, verwacht niet heel veel extra export naar het land. "Maar, elke markt die voor ons open wordt gesteld, bedienen we." Nannes onderkent wel dat de uienprijs in het land hoog is en dat er momenteel een tekort heerst. "Begin december zat er een ziekte in de uien en lag er tevens veel sneeuw in het land."

De uienexport richting Turkije nam in 2017 sterk af.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden