Agrifoto

Inside Uien

Vraag zal vanuit Europa moeten komen

25 Januari 2019 - 2 reacties

De uientelers hadden tot medio december veel handelaren en verwerkers op het erf. Echter, sinds Kerst blijven de bezoeken uit, wat te maken heeft met de rustige export. Hoe gaat het op de exportmarkt, en hoe verhouden de baalprijzen zich ten opzichte van deze rustige situatie?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met de voorgaande weken is er weinig veranderd in de markt. Het is rustig bij de exporteurs; de markt in Senegal is dicht en er is nog weinig duidelijkheid over of deze nog open zal gaan. De andere overzeese bestemmingen melden zich niet of in mindere mate op de Nederlandse uienmarkt.

Voor de afzet van Nederlandse uien wordt vooral naar bestemmingen uit West-Europa gekeken. Groot-Brittannië neemt consequent uien af en lijkt een zekere afnemer. De overige bestemmingen in Europa informeren wel bij Nederlandse exporteurs en nemen her en daar wat af, maar serieuze volumes blijven uit. Daarbij melden Oost-Europese bestemmingen zich nadrukkelijker op de markt.

Fruit Logistica
De Fruit Logistica wordt van 5 tot en met 7 februari gehouden. Doorgaans is het in de weken voor Fruit Logistica (erg) rustig op de uienmarkt. Op de beurs in Berlijn ontmoeten de exporteurs en Europese importeurs elkaar, waarna de handel richting West-Europa vaak aantrekt.

Voor het huidige seizoen zal dit geen overbodige luxe zijn. Daar waar de uientelers voor Kerst nog regelmatig handelaren en verwerkers op het erf hadden, is het nu namelijk al een aantal weken (erg) rustig bij de uientelers.

Verschil in baalprijzen wordt groter
De baalprijzen voor de middelsortering (45 tot 65 millimeter) en de grove maatsortering (60 tot 80 millimeter) lagen lange tijd dicht bij elkaar. Daar waar de baalprijzen voor de grove sortering sterk blijven staan, hebben de baalprijzen voor de middelsortering de afgelopen weken onder druk gestaan. Hierdoor is het gat tussen de sorteringen toegenomen.

De rustige uienmarkt wordt het beste getypeerd op de regionale notering in Goes. Alleen voor de 0% tot 30% grove uien wordt genoteerd. Voor de overige sorteringen is geen notering, vanwege het gebrek aan transacties.

De notering op de regionale beurs in Emmeloord.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden