Shutterstock

Inside Uien

Eerste uien uit Nieuw-Zeeland dobberen op zee

4 Februari 2019

De eerste cijfers over de export van de Nieuw-Zeelandse uien druppelen binnen. Hoe verhouden deze zich ten opzichte van de voorgaande jaren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienexport vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa is in dezelfde week op gang gekomen als vorig jaar. In de meeste jaren worden de eerste uien in week 4 op transport gezet; alleen in 2016 en 2017 was dat al in week 3. Het volume is in week 4 bescheiden te noemen, want deze komt uit op 357 ton.  Dit is echter wel een ruime verdubbeling in vergelijking tot 2018.

In week 5 is dit volume gestegen naar 744 ton, waardoor inmiddels 1.101 ton uien uit Nieuw-Zeeland op zee dobberen. Het gemiddelde tot en met week 5 (over de jaren 2013 tot en met 2018) komt uit op 1.174 ton Nieuw-Zeelandse uien.

Groot deel naar Nederland
Van het totale geëxporteerde volume wordt 79% gelost in een haven in Nederland. De overige uien worden op termijn gelost in België (156 ton) en Frankrijk (25 ton). De resterende tonnen gaan naar overige bestemmingen in Europa. Er zijn momenteel nog geen uien onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.

De export van uien uit Nieuw-Zeeland richting Europa.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden